crime-car-hacking

Co je třeba udělat v případě, že vám odcizí auto

22. 1. 2019 • Novinky

Už jste někdy zažili ten pocit, že přijdete na místo, kde mělo stát vaše auto a ono tam není? V okamžiku, kdy vám dojde, co se stalo, se vás zmocní vztek, panika a hysterie. Co teď? Připravte se na tuto nemilou událost předem, ať pak nejste zaskočeni.

Volejte policii

Nezáleží na tom, jestli vám auto ukradli v České republice nebo v zahraničí, vždy byste měli jako první zavolat policii a krádež nahlásit. Policie vám vystaví potvrzení, které vy následně předáte své pojišťovně. Tedy v případě, že máte vhodné pojištění.

Pokud si myslíte, že vám v tomto případě postačí povinné ručení, nejspíš se mýlíte. Krádež vašeho auta bude pojišťovnu zajímat pouze tehdy, pakliže jste měli sjednané havarijní pojištění nebo alespoň havarijní pojištění jako doplňkové připojištění k povinnému ručení. Že ještě havarijko nemáte? Nevadí. Nabídky pojišťoven si snadno porovnáte na stránkách srovnávačů jako jsou ePojištění.cz nebo Srovnejto.cz, za pár minut si zde vyberete to nejvýhodnější pojištění přímo pro vás.

Co musíte předat pojišťovně

V případě, že máte uzavřené havarijní nebo rozšířenou variantu povinného ručení, můžete se vydat na pojišťovnu a zažádat o adekvátní náhradu za odcizení vašeho vozu.

Pojišťovna po vás bude požadovat tyto náležitosti:

– Všechny klíče od vozu
– Veškeré ovladače
– Osvědčení o evidenci vozidla
– Výsledky vyšetřování od policie
– Servisní knížku
– Doklady o opravách vozidla, pokud nějaké proběhly
– Leasingovou smlouvu (pokud máte auto na leasing)

V případě, že jste si auto půjčili z autopůjčovny, doneste do pojišťovny také smlouvu o zapůjčení vozidla. Nejlépe uděláte, když před vaší návštěvou do pojišťovny zavoláte a na konkrétní speciální požadavky se zeptáte. Každá pojišťovna je v tomto směru velmi individuální.

Kdy dostanete peníze?

To do značné míry záleží na vaší pojišťovně. Obecně platí, že by to mělo být do 15 dnů od ukončení vyšetřování. Počítejte tedy s tím, že peníze získáte nejdříve za měsíc. Zda bude tato doba delší nebo kratší, záleží na policii a její rychlosti při prošetření celé situace.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz