Autobusový tendr Ústeckého kraje prověří ÚOHS. Podle SOR je dodávka předražená

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: acz

Výrobce autobusů SOR Libchavy žádá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), aby zrušil kupní smlouvy na nákup linkových autobusů pro regionální dopravu v Ústeckém kraji v délce 10,5 a 12 metrů. Smlouvy na dodávku 161 autobusů za více než miliardu korun uzavřela Dopravní společnost Ústeckého kraje (DSÚK) s firmami Zliner a Scania. SOR podle úřadu označil autobusy za předražené, uvedl server Zdopravy.cz.

„Úřad zahájil dvě správní řízení ve věci návrhů na zákaz plnění smluv Nákup linkových autobusů pro regionální dopravu v oblasti Ústeckého kraje - částečně nízkopodlažní autobusy délky 10,5 m a Nákup linkových autobusů pro regionální dopravu v oblasti Ústeckého kraje - částečně nízkopodlažní autobusy délky 12 m pro zadavatele Dopravní společnost Ústeckého kraje," potvrdil mluvčí úřadu Martin Švanda.

Ústecký kraj na dodávku autobusů nejprve vyhlásil tendr, už ten SOR u ÚOHS napadl s tím, že v něm jsou nezákonně nastavené zadávací podmínky. Kraj ale soutěž zrušil a obrátil se přímo na Zliner a Scanii.

DSÚK podepsala smlouvy s dodavateli 28. prosince loňského roku a 3. ledna. SOR se v návrhu podaném na antimonopolní úřad domnívá, že smlouvy byly antedatovány a ve skutečnosti byly podepsány až poté, co dorazily jeho námitky. Kraj se tak vyhnul blokační lhůtě pro podpis, kterou stanovuje zákon o zadávání veřejných zakázek.

Úřad zahájil dvě správní řízení 17. ledna, rozhodnout by měl ve lhůtě 60 dnů.

Krajské volby 2020 v Ústeckém kraji >>>