Jaroslav Vydržel: Šest paláců a 28 Hsiu

V čínské astrologii máme nebe rozdělené do 6ti základních paláců, které bychom mohli připodobnit ke stranám krychle. Není to asi s ohledem na kulatost planety lehko představitelné, ale pokuste se si to představit. Horní a spodní část krychle obsahuje dva paláce v nichž se planety, Slunce a ani Luna nepohybují, nebudeme se jim tedy nijak zvlášť věnovat, ale zmínit je musím, abyste dostali ucelený obrázek. Tedy horní palác se jmenuje Purpurový Palác a je spojen s Polárkou,Hvězdami Velkého vozu a dalšími souhvězdími, které sem čínští astrologové definovali a tím také s císařem a jeho rodinou. Oproti němu leží Jadeitový palác, který je spojen s hvězdami Jižního Kříže, které jsou snad domovem Boha Zdraví (Shou Sing). Ano, to je ten holohlavý bůžek s velmi divnou hlavou, která vypadá jako by byla deformovaná nádorem, a který drží v ruce hůl na které mu visí tykve s léky proti nemocem.

Zbylé čtyři strany jsou pak rozděleny na Východní Palác Zeleného Draka, Jižní Palác Rudého Ptáka (Fénixe), na Západní Palác Bílého Tygra a na Severní Palác Černé Želvy.

Každý z Paláců je pak rozdělen ještě do 7 částí, kterým se říká Hsiu (nájemní dům) odtud tedy pramení název celého systému - 28 Hsiu, což překládáme jako 28 nebeských stanic, nebo někdy také jako 28 Lunárních sídel. Těchto 28 Hsiu jsou nestejné velikosti a jsou rozloženy podél ekliptiky. Prochází jimi postupně všech 5 planet, které tradiční čínská astrologie zná, včetně Slunce a Luny.

Není bez zajímavosti, že jednotlivé paláce dělíme na příznivé a nepříznivé, přiřazujeme jim jeden z pěti elementů, propojujeme je s příznivými a nepříznivými vlivy a činnostmi.

Zdroj článek Lunární zatmění v lednu 2019
cz
Šest paláců
Šest paláců