Zlato (oz) / USD
1 911,20
0,67 %
Jistota ve vlastních rukou
0

EK vyměřila MasterCard pokutu 570 milionů eur

Evropská komise (EK) vyměřila vydavateli platebních karet MasterCard pokutu 570 milionů eur (14,6 miliardy Kč) za porušování hospodářské soutěže. Firma podle verdiktu v rozporu s antimonopolními pravidly EU omezovala možnosti obchodníků využívat výhodnějších podmínek, které v Evropské unii nabízejí banky.

MasterCard omezovala možnosti obchodníků využívat výhodnějších podmínek, které v Evropské unii nabízejí banky. Foto: Pixabay

Jak uvedla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová, evropští spotřebitelé používají platební karty každý den, když kupují potraviny a oblečení nebo nakupují na internetu.

Zabráněním přístupu obchodníků k lepším podmínkám, jaké nabízejí banky, MasterCard svými pravidly uměle zvyšuje náklady na platby prostřednictvím karet a poškozuje maloobchodníky i spotřebitele v Evropské unii.

Platby kartami hrají v ekonomice jednotného trhu velkou roli, využívají se pro domácí i přeshraniční transakce i v internetových obchodech. Evropští spotřebitelé a podnikatelé je používají ve více než třetině bezhotovostních plateb.

Společnost MasterCard je v evropské hospodářské oblasti z hlediska emise spotřebitelských karet i z hlediska hodnoty transakcí druhým největším hráčem na trhu.

Vzhledem k tomu, že firma MasterCard s vyšetřovateli spolupracovala, EK původně vyměřenou pokutu o deset procent snížila, uvádí se v oznámení komise.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika