InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tahanice kolem černých staveb v táborské ZOO neskončila

Manželé Korcovi na tiskové konferenci v roce 2015, kdy oznamovali vstup do ZOO. , Autor: JčTeď

Manželé Korcovi na tiskové konferenci v roce 2015, kdy oznamovali vstup do ZOO.     Autor: JčTeď

TÁBOR – Zoologická zahrada Tábor stále řeší problémy s černou výstavbou jedenácti budov, zařízení a oplocení, které v rozporu se stavebním zákonem zřídil bývalý majitel Libor Hrubý. V srpnu loňského roku podal současný majitel Evžen Korec (ZOO získal za 16,2 milionu korun) odvolání proti nařízení táborského stavebního úřadu o předložení dokumentace k odstranění nepovolených staveb do tří měsíců.

 

Uvádí v něm, že nebyl stavebníkem těchto staveb ani jejich iniciátorem, takže vzniklou situaci nezpůsobil. Žádal proto prodloužení termínu. Táborský stavební úřad jeho námitku uznal, proto lhůtu v prosinci prodloužil do konce června 2019.

Nařízení o odstranění staveb nerespektoval za svého působení ani Libor Hrubý. Nový majitel Evžen Korec znovu otevřel ZOO k 30. červnu 2015. Při této příležitosti se vyjádřil, že věří, že se mu rychle podaří vyřešit i problém s černými stavbami. „Jsem developer a věřím, že náš sektor inženýringu zajistí vyřešení této věci v krátké době," sdělil tehdy.

Leč nestalo se ani téměř po třech letech. Teprve v létě má Korec předložit zatím jen dokumentaci k likvidaci nepovolených staveb. Otázkou tedy je, jak to skutečně myslí s dodržováním stavebního zákona. Zatím už léta píší úředníci táborského stavebního úřadu nařízení o odstranění, která nerespektoval Hrubý a Korec si také dává načas.

Reakce

Majitel ZOO Evžen Korec na redakční dotaz, proč má odstranění černých staveb takovou prodlevu, zareagoval těmito slovy: „Nepožádali jsme o prodloužení, ale o přerušení řízení o odstranění stavby, a to do 30. června 2019. O přerušení do tohoto data jsme požádali proto, že v současné době probíhá změna územního plánu areálu ZOO. V současnosti jsou schváleny dva stupně ze tří, konkrétně pořizování změny územního plánu a zadání změny územního plánu. Nyní se zpracovávají výkresová a textová část pro změnu územního plánu. Předpokládáme, že třetí stupeň a definitivní schválení změny územního plánu bude do letošního léta. Poté by měly být všechny realizované stavby dodatečně povoleny."

Pokud se týká rychlosti schválení změny územního plánu č. 7, která se ZOO týká, je vedoucí odboru rozvoje táborské radnice Vlastimil Křemen opatrnější. „Náležitosti změny územního plánu určuje zákon. Předpokládá celou řadu kroků od vyjádření všech zainteresovaných stran, přes zpracování mnoha dokumentů, včetně například řešení dopravy v pohybu a klidu. Rozhodnutí zastupitelstva o změně je až poslední krok. Celý proces je poměrně zdlouhavý a kdy se jej podaří dotáhnout do konce, si opravdu říci netroufám. Ostatně, už jednou byl tento návrh na stole a po splnění všech zákonných požadavků změnu územního plánu neodsouhlasili zastupitelé," uvedl Křemen.

Jak to vidí vedoucí táborského stavebního úřadu Jitka Doležalová? „V současné době je řízení o odstranění nepovolených staveb v ZOO pozastaveno a doplňují se další podklady. Otázka je, kdy bude pokračovat a v jaké fázi se protne se změnou územního plánu. Může nastat i celá řada okolností, kterou neumíme předvídat. Například vyjádření odboru životního prostředí a dalších zainteresovaných. Každopádně případné schválení změny územního plánu č. 7 je jen jedním z mnoha předpokladů zahájení řízení o dodatečném povolení černých staveb, nikoliv však jediným. Rovněž může nastat situace, kdy se již dvoustupňové rozhodnutí o odstranění staveb znovu rozeběhne i po změně územního plánu. Zkrátka, dlouholetý vývoj této kauzy nemá ještě ani dnes jasné řešení."

Dá se tedy říci, že sebevědomá slova majitele ZOO Evžena Korce o vyřešení situace, legalizaci ZOO v souladu s územním plánem a legalizaci černých staveb jsou přinejmenším trochu předčasná. Vše se vleče už léta a stále není vidět světélko na konci tunelu.

Trocha historie

K největším odpůrcům někdejšího Hrubého ZOO Tábor-Větrovy patřil od jejího vzniku zastupitel Ladislav Šedivý (KSČM). Protestoval pravidelně na jednáních zastupitelstva ne proti ZOO, ale především proti partyzánským způsobům výstavby areálu tohoto podnikatele. Zastupitelé i radní ale zřejmě trpěli hluchotou.

Hrubý ho dokonce žaloval za nactiutrhání a soud vyšel doztracena jen vzhledem k tomu, že Hrubý dostal za podvody sedmiletý trest odnětí svobody. Nová ZOO Tábor byla otevřena podle Šedivého i současným majitelem v rozporu s legislativou, zákony a dobrými mravy.

„V den otevření ZOO neměl Evžen Korec ani licenci na provozování tohoto zařízení, natož aby učinil vstřícný krok a nějakým způsobem řešil nesoulad s územním plánem. Nebyl zanesen jako majitel v územním plánu. A to už nehovořím o plnění rozhodnutí táborského i krajského stavebního úřadu o odstranění nepovolených staveb. Ve vztahu k obyvatelům příměstské části Větrovy se dodnes rovněž nic nezměnilo. O nové přístupové cestě do areálu se zatím podle majitele neuvažuje, snad někdy v budoucnu. Takže zvýšená doprava, hluk a prach potrvá," komentoval současnou situaci Šedivý.

ZOO ve vzduchoprázdnu

Jestliže ZOO Tábor nemá ani po třech letech kolaudační rozhodnutí a není vedena v katastru nemovitostí, je to průšvih. Může se stát leccos. Kdo ponese následky případných zranění nebo jiných událostí, které nikdy nelze vyloučit? Svou odpovědnost nese také minulé vedení radnice. Bývalý starosta Jiří Fišer přes všechny problémy podpořil první žádost Hrubého ZOO o licenci. A to zejména slovy o prospěšnosti tohoto zařízení pro cestovní ruch. O rozporech s legislativou a stavebním zákonem se tehdy nezmínil.

Nemá cenu spekulovat o podivných způsobech podnikání Libora Hrubého. Jestliže se však podaří Evženu Korcovi a týmu jeho právníků legalizovat černé stavby v ZOO, musíme si položit otázku: Proč nebyla ochota stejným způsobem vyřešit problémy bývalého majitele?

Diskuse k článku - 5 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Já bych chtěl to jméno znát, prosím o zveřejnění.

    Vloženo 23.1.2019 09:30:45

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Se ZOO se dělají "obštrukce" a Motocentru bylo trvalé stavební povolení vydáno. Jak je to možné? Všichni vědí kdo ho vydal, ale nikdo jméno nechce vyslovit.

    Vloženo 23.1.2019 09:12:51

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Já to taky nevím, řekni kdo to povolil?

      Vloženo 23.1.2019 12:15:21

  • Karel 

    Reagovat

     

    V Táboře co stavba, to nějaký průser. Světový unikát je Motocentrum Měšice a cca 10 let nedokončená D3 v délce 400 metrů.

    Vloženo 22.1.2019 23:47:42

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Jihočeské týdeníky jsou tiskovým orgánem KSČM? Jak si jinak vysvětlit, že autorem článku je zaměstnanec OV KSČM v Táboře, tiskový mluvčí jeho šéfa Ladislava Šedivého, který se na webu KV KSČM ČB podepisuje pod články Vítr?

    Vloženo 22.1.2019 21:20:03

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace