Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podepsáno. Číňané vybudují u Pasohlávek lázně, komplex vyroste do sedmi let

Zástupci firmy Thermal Pasohlávky, kterou vlastní kraj a obec Pasohlávky, dnes podepsali s čínskými partnery ze společnosti RiseSun smlouvy na prodej pozemků skoro za 380 milionů bez DPH. U Pasohlávek by na nich měly vzniknou lázně za více než miliardu korun. Hotové mají být do sedmi let. Kraj tam zároveň postaví menší léčebný ústav se 160 lůžky.

Smlouvu podepsali předseda představenstva Thermalu Pasohlávky Martin Itterheim, člen představenstva Jiří Oliva a generální ředitel RiseSun Sü Ťie. „Pro nás to není konec, ale jen krok dopředu. Čekají nás další důležité kroky a těžká práce," řekl Sü Ťie. Podle něj je podpis smlouvy završením dvou let práce. Dodal, že firmu nyní čeká získávání stavebních povolení a dokončení všech detailů. Dál chce spolupracovat s Jihomoravským krajem a Pasohlávkami.

Lázně budou stát do sedmi let

Podle Itterheima společnost uhradila peníze za pozemek a složila také 100 milionů korun jako bankovní záruku na to, že v místě postaví domluvený lázeňský komplex. „Společnost se zavázala podle kupní smlouvy, že do sedmi let zprovozní lázeňské centrum. Do tří let má mít územní rozhodnutí, do pět let stavební povolení a do sedmi let kolaudační rozhodnutí," uvedl Itterheim.

Thermal Pasohlávky podle něj z lokality neodchází. Zůstane mu tam pozemek pro léčebný ústav. „Zároveň máme v majetku veškeré sítě a komunikace, takže budeme intenzivně spolupracovat," řekl Itterheim. Letos chce získat stavební povolení na menší léčebný ústav, který nebude součástí čínské investice. „Příští rok by se mohlo kopnout do země," dodal.

Jednání s Číňany ohledně lázní začala už v minulém volebním období za vedení ČSSD a KDU-ČSL. Nové vedení kraje v čele s hnutím ANO pak zvažovalo dvě varianty, a to vznik společného podniku a pak následná stavba, nebo prodej pozemků investorovi. Nakonec dostala přednost druhá možnost.

Autoři | Foto Pam arch

Štítky Lázně Pasohlávky, Thermal, Číňané, prodej, kraj, Pasohlávky, lázně, pozemek, Thermal Pasohlávky a.s., stavební povolení, Jiří Oliva, Sü Ťie, ČSSD, ANO 2011, KDU-ČSL

Podepsáno. Číňané vybudují u Pasohlávek lázně, komplex vyroste do sedmi let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.