V zimě je nejlepší doba na přesazování orchidejí. Jak na to?

22. leden 2019

Orchideje byly ještě před třiceti lety vzácností. Pěstovali je jen skuteční odborníci. Pak se ale šlechtitelům podařil zázrak. Dokázali odrůdu Phalaenopsis zbavit vlastností, které předtím znemožňovaly její pěstování v běžných domácích podmínkách. Odstranili potřebu vysoké vzdušné vlhkosti a zajistili bohatý květ skoro po celý rok.

„Když jsem začínal, byla orchidej úplně výjimečnou květinou. Ve skleníku jsme měli vytvořený ještě malý skleníček a v nich bylo několik původních druhů orchidejí. A  my jsme se modlili, aby vykvetly. Byla to sedmdesátá léta. Teprve po revoluci se orchideje rozjely ve velkém. To, co se povedlo holandským šlechtitelům, to je skutečně zázrak,“ potvrzuje pardubický zahradník František Hlubocký.

Jak přesazovat Phalaenopsis

Phalaenopsis je odrůda orchideje, která se dá celkem lehce pěstovat a kvete skoro po celý rok – od jara do zimy. V zimě si ale přece jen potřebuje chvíli odpočinout a nabrat nové síly. A to je právě doba, kdy ji můžeme přesadit. Jak na to?

„Když vám orchidej dokvete, zkraťte ji. Na stonku uvidíte takovou šupinu, za kterou je schovaný pupen. Nebojte se seříznout stonek za prvním, druhým, maximálně za třetím pupenem.

Odkvetlý šlahoun zežloutne, zhnědne a my ho odstraníme

Phalaenopsis při přesazování opatrně vyjměte z květináče, očistěte kořeny, ty uhnilé vyhoďte. Vzdušné kořeny v žádném případě nestříhejte, ale opatrně je přidejte do nové zeminy, která je běžně k dostání k obchodě. Je to vlastně piniová kůra. Můžete přidat i agroperlit. Ten dobře udržuje vodu a nemusíte tak často zalévat. Vzdušné kořeny vsazené do zeminy se okamžitě přemění na zemní kořeny, které rostlině dodají výživu a bude pak krásně kvést,“ radí pardubický zahradník František Hlubocký.

Phalenopsis mám rád vlhkost, ale nesmí stát ve vodě. Proto je dobré dát na dno květináče keramzit. Květinu zalévejte shora a tím jak voda steče, nasají se kamínky. Květina pak nestojí ve vodě, ale udržuje si potřebnou vlhkost.

Nová odnož, která vyráží přímo z báze

Šetřete si převařenou vodu z konvice

To, co zbude po vaření kávy nebo čaje prostě nalije do konvičky pro květiny. Uvidíte, že časem budete mít konvičku plnou a zálivka bude kvalitní. Phalenopsis totiž nesnáší vápno a chlór. Ideální je tedy měkká voda, kterou získáme převařením. Vápník se vysráží a chlór uteče. Pokud počasí dovolí, je samozřejmě nejlepší voda dešťová.

Ale pozor, i když je Phalaenopsis velmi odolná rostlina, stále je to květina tropická. Pokud ji kupujete teď v zimě, nenechte ji nastydnout cestou z obchodu domů. Zabalte ji důkladně do novin a hadrové tašky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.