Pražský žalobce Karabec čelí kárné žalobě. Vrchní státní zástupkyně Bradáčová žádá jeho odvolání

Pražský žalobce Jan Karabec čelí kárné žalobě. Podala ji pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a žádá Karabcovo odvolání z funkce. Kárný senát Nejvyššího správního soudu žalobu začne veřejně projednávat 15. dubna.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lenka Bradáčová

Lenka Bradáčová | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Karabec v minulosti působil jako náměstek tehdejšího pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly, předtím byl na městském státním zastupitelství. Po nástupu Bradáčové pracoval jako řadový žalobce vrchního státního zastupitelství.

‚Populistické prohlášení bez obsahu.‘ Žalobce z kauzy Čapí hnízdo odmítá kritiku Bradáčové

Číst článek

Kárný senát spojil ke společnému projednání dva podněty. Karabcovi je kladeno za vinu, že ve své pracovní době vytvořil několik desítek konceptů podání v právních věcech, které nesouvisely s plněním jeho pracovních úkolů.

„Navíc v jedné trestní věci měl působit na státního zástupce nižšího státního zastupitelství, aby v ní činil určité úkony. Navrhováno je odvolání z funkce státního zástupce,“ uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

„Tvrzení v kárné žalobě jsou dílem zcela nepřesná a vycházejí ze zjištění, která jsou interpretována v přímém rozporu se skutečným stavem věci,“ reagoval na návrh kárné žaloby pro web Česká justice Karabec.

Server uvedl, že podle Karabcova vyjádření se první část žaloby týká jeho pomoci v rodině. Blízká příbuzná prý byla kvůli psychickému stavu umístěna do nemocnice a kdykoli byla propuštěna, jezdila po Praze veřejnou dopravu načerno, čímž vznikly desítky exekučních řízení.

Karabec pomáhal nemajetné a jakékoli činnosti neschopné ženě podávat návrhy, které ale vytiskl ze služebního počítače, uvedl web. K druhé části žaloby Karabec podle něj uvedl, že neodráží, co se skutečně stalo.

Specializované senáty

Kárné prohřešky státních zástupců řeší specializované senáty Nejvyššího správního soudu, stejně jako v případě soudců a soudních exekutorů. Mohou rozhodnout o zproštění žaloby, případně uložit důtku, srážky z platu nebo v krajním případě odvolat daného státního zástupce z funkce.

Rozhodnutí kárného senátu jsou definitivní. Řádný opravný prostředek neexistuje, možná je pouze ústavní stížnost bez odkladného účinku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme