Ven z města

Za dobrodružstvím do Orlických hor: Nenechte si ujít náročný závod i možnost půjčit si psí spřežení

Během závodů si můžete vyzkoušet i sami řízení psího spřežení / Wikimedia Commons/Markus Trienke
Zimní období na horách je již tradičně především ve znamení lyžařských sportů. Všechno ostatní jde tak trochu stranou a je vnímáno spíše jako doplňková aktivita. Je to celkem pochopitelné. Zasněžené svahy a hřebeny logicky nejvíce lákají sjezdaře, snowboardisty a běžkaře. Existují ovšem lidé, kteří zimní sezónu vítají ze zcela jiného důvodu. V takovém období vytáhnou sáně, zapřáhnou do nich své psy a vydají se na cestu.
Reklama
Reklama

autor  Miroslav Pospíšil

22. ledna 2019   |   16:36

Musheři, jak se říká těm, co řídí psí spřežení, považují tento sport za nejkrásnější na světě a vlastně se jim ani není co divit. Jednou z nejvyhlášenějších lokalit tohoto zimního sportu jsou Orlické hory. Každý rok v lednu se zde koná závod psích spřežení známý jako Šediváčkův long. Název připomíná nešťastnou událost, kdy byl před lety omylem místním občanem zastřelen závodní pes Šedivák. Tentokrát se pojede konkrétně od 22. do 26. ledna 2019. Jedná se o nejdelší a nejtěžší etapový extrémní závod psích spřežení v České republice.

Náročný závod na 333 kilometrů

Závodníci soutěží buď na 222 kilometrů nebo na 333 kilometrů. Trasy vedou jak v české části Orlických hor, tak v polské části. Konkrétně se jede v katastru obcí Deštné v Orlických horách a Orlické Záhoří. K nejvýše položeným místům patří vrcholy Deštná (1090 m n. m.), Velká Deštná (1115 m n. m.) a Větrník (1097 m n. m.).

Uvidíte nejlepší mushery Evropy

Pravidelně se zmíněného podniku účastní vedle českých musherů (tak se říká těm, co řídí spřežení) i závodníci z dalších evropských zemí. A není se čemu divit. Šediváčkův long je součástí čtyř nejtěžších závodů o titul Iron Sled Dog Man, kdy ostatní tři závody se jedou v rakouských a švýcarských Alpách. Česká část je zároveň Mistrovstvím České republiky.

Závodníci mají inspiraci na Aljašce

Všichni účastníci musí mít předepsané vybavení a vézt předepsanou zátěž. Závodní psi se zapřahují do postrojů za sebe, smečku vede vedoucí pes (tzv. pes alfa). Inuité (nesprávně Eskymáci) kdysi používali vějířovitý zápřah. Právě od inuitských a indiánských kmenů svého času bílí osadníci na Aljašce a v Kanadě převzali tento praktický způsob dopravy.

Nejvhodnější jsou severská plemena jako aljašský malamut, sibiřský husky, grónský pes nebo samojed. Největším světovým závodem psích spřežení je Iditarod na Aljašce, který vede z Anchorage do Nome a má neuvěřitelných 1850 kilometrů. Mushing (jízda se psím spřežením) se objevil dokonce na dvou olympijských hrách, a to v roce 1932 v Lake Placid ve Spojených státech amerických a v roce 1952 v Oslu v Norsku.

Jízda je formou turistiky i romantiky

Vyjet si se psím spřežením jen tak do lesa je jistou alternativou českého trampingu. Jsou trampové, kteří se vedle své klasické činnosti orientují i na další zajímavé aktivity spojené s pobytem v přírodě, cestováním a se vším, co připomíná svět westernů a zlatých horeček. Tito lidé ne vždy provozují mushing pro závodění. Více mají na zřeteli romantiku s tím spojenou nebo expediční výpravy do severských zemí. Z našeho pohledu je nejlepší a nejbližší možností Skandinávie.

Táboření v zálesáckém stylu

Během zimních měsíců se po celé České republice pořádají rovněž setkání na zimním táboření ve volné přírodě, a právě zde se čas od času objevují lidé jako vystřižení z knížek Jacka Londona. Přijedou se psím spřežením, mají na sobě kožené a kožešinové oblečení a jejich další vybavení mnohdy také odpovídá dobovému reálu. Ať už musheři závodí nebo jezdí jen tak pro své potěšení, jisté je, že psí spřežení v České republice trvale zapustilo své kořeny. Kdo by pochyboval, může jako divák navštívit některý ze závodů a nadšení a zápal pro věc uvidí na vlastní oči.

Jste přímo v zimním středisku

Deštné v Orlických horách je zároveň oblíbené lyžařské středisko. Najdeme zde sedm sjezdových tratí všech obtížností (modrá, červená a černá). Samozřejmostí je půjčovna lyží, skiservis, pořádají se skialpinistické kurzy. V okolí je celkem padesát kilometrů běžkařských tratí. Podobné to je i v Orlickém Záhoří. Tady stojí tři lyžařské areály s půjčovnou lyží, skiservisem a lyžařskou školou. Během každé zimní sezóny se zájemci mohou zúčastnit běžkařských závodů Orlický maraton a půlmaraton. Vedle Šediváčkova longu jde snad o nejmasovější zimní sportovní podnik těchto nádherných hor.

Psí spřežení si můžete i půjčit

V některých horských střediscích již existují půjčovny psích spřeženích. Tady si buď najmete mushera, který vás sveze nebo absolvujete krátké nezbytné školení a můžete vyrazit sami. Možná taková věc stojí za zkoušku. Zážitek to bude velmi netradiční a nezapomenutelný. A pokud se někdo obává samotné jízdy, tak stačí navštívit některý ze závodů jako divák, třeba právě výše zmíněný Šediváčkův long v Orlických horách.

Další zajímavé články
Reklama