Václav Klaus mladší umístil na svůj Facebook rozhovor s redaktorem portálu Seznam Zprávy Filipem Horkým. Mladý moderátor se Václava Klause mladšího snažil „udolat“ i na kontroverzní téma homosexuality. Hned po publikaci rozhovoru vypukla na stránce Václava Klause bouře ohledně výkonu moderátora i hosta. (Foto: Facebook)

Moderátor portálu Seznam Zprávy Filip Horký si do svého pořadu Večerní zprávy tentokrát pozval Václava Klause mladšího. Desetiminutová diskuze se točila okolo působení Václava Klause v ODS, jeho politických názorů a zákonů týkajících se homosexuálů.

„Proč jste ve straně, která jde proti tomu, co si myslíte," otevřel rozhovor Horký. „Prosím?" vrátil Klaus moderátorovi otázku s nepochopením.

Politik prohlásil, že nehledě na své místy kritické názory, se nachází v politické straně, která mu vyhovuje z hlediska programu. Dávat do souvislosti jeho osobní názory publikované na Facebooku s celostranickou politikou ODS Klaus označil za „lehký faul" ze strany moderátora.

„Nevidím jinou cestu, než vypadnou z Evropské unie," vyjádření, které Klaus dříve publikoval svém Facebooku, bylo podle jeho slov reakcí na teroristický útok v Mnichově roku 2016, kde zemřelo 9 lidí.

„Z dlouhodobého hlediska jde Evropská unie cestou, která není v zájmu demokracie a českého národa. Na druhou stranu v současné době není síla, které by Českou republiku vedla k jednání o jejím opuštění," dodal Klaus.

Politik v rozhovoru vyjádřil skeptický názor v otázce možnosti reformovat Evropskou unii.

Došlo i na otázky ohledně „lepšolidí". „Já si myslím, že každý má žít sám za sebe a moc se neplést do života ostatních lidí, pokud to jenom trošku jde. Má se starat o sebe (…) a nemá se snažit dělat neustále převychovávající a radící kampaně o tom, jak má vypadat okolní svět a jak máte žít vlastní život," prohlásil Klaus.

Ohledně homosexuálů Klaus prohlásil, že je proti tomu, aby se svazek homosexuálů označoval jako rodina. „Rodina je od slova rodit. Na to musí být tatínek a maminka," myslí si politik.

„Že někdo s někým žije, s osobou stejného pohlaví, a něco doma dělají — to je mi naprosto lhostejné," řekl. Česká společnost je podle politika vůči homosexuálům dostatečně liberální.

„Zákony o tom, na čem stojí tato společnost — například úcta k majetku, základní vztahy o tom, že rodina jsou tatínek, maminka a děti — ty mě samozřejmě ohrožují. Proto takové zákony nechci," dodal politik.

Uživatelé sociálních sítí, kteří sledují Facebook Václava Klause mladšího, si ale nejvíce všimli výkonu moderátora Seznamu Filipa Horkého.

„Úplně vidím toho mladíčka jako předsedu SSM, jak vede schůzi," komentovala rozhovor Ludmila Otřísalová.

„Snaživý to mladý komsomolec!" napsal o výkonu moderátora Jindřich Bartoň.

„Hodil jste to na redaktora jako správnej chlap, Václave! Přímo na dotazy už dneska odpovídají jenom padavky. Jen tak dál," řekl Michal Kunc.

„Filipa je docela škoda… ale už takto mladý je tak zaujatý a pokládá sugestivní otázky, tak to moc nevypadá, že by se z něj nakonec vyklubal nějaký nezávislý investigativec (a ty potřebujeme jako sůl)," myslí si Tomáš Pekárek.