Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Policista spletl adresu, Michal (†29) bez pomoci utonul. Za mladíkovu smrt nikdo nemůže?

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Foto: HZS KVK)
Autor: DH - 
22. ledna 2019
21:00

Policejní dispečer měl zvednout telefon a na základě přijatých informací vyslat hlídku hasičů na pomoc k tonoucímu. Netušil však, že místo do Hradištka u Štěchovic vyslal požárníky do stejnojmenné vesnice na Nymbursku. Muž, který pomoc potřeboval, utonul. Policista kvůli omylu odevzdal 10 % z měsíčního platu. Za smrt ale prý nemůže. O případu informoval iRozhlas.cz.

Celý incident se odehrál 7. ledna 2017, kdy dva muži (†29 a 25) popíjeli v hospůdce nedaleko Pivovarského rybníku v obci Hradištko na jihu od Prahy. Michal V. s kamarádem údajně dost přebrali a po alkoholovém večírku před hospodou dostali hloupý nápad. Chtěli vyzkoušet led na zamrzlé hladině. A ten se pod nimi na cestě k druhému břehu probořil.

Mladší z kamarádů se zvládl dostat blíže ke břehu a zachránili ho lidé z hospody, Michal V. však zůstal dost daleko a sklouzl pod led. Lidé z přilehlých bytových domů se mu pokusili přivolat pomoc. To údajně bylo dvě minuty po půl jedné ráno.

Když na lince 158 v ten večer zazvonil telefon, zvedl ho policista Petr N. Od ženy si vyslechl adresu, kterou zadal do systému, ten ji ale odmítl. Žena se totiž patrně ve stresu zmýlila a udala špatné číslo popisné. Petr N. pak měl do systému zadat jen obec a číslo domu, což už bylo akceptováno, na mapě byl dokonce vidět i rybník. Hasiči tak vyrazili na místo.

Mířili ale jinam, do obce Hradištko na Nymbursku, kde se nic nedělo. Na správné místo tak vyrazila až druhá skupina hasičů na základě druhého telefonátu o dlouhých 11 minut později (v 00:43). V tu dobu prý Michal zmizel pod hladinou a podle znalců zbývalo asi 5-10 minut na jeho záchranu. Hasiči však dorazili až v 01:04, a i když na místě muže vylovili, nebylo mu už pomoci a lékař konstatoval smrt.

Podle známého oběti policie o pochybení svého člena nijak neinformovala truchlící rodinu, která se o fatálním selhání měla dozvědět až od místních dobrovolných hasičů. Policie ale tvrdí, že se případem zabývala.

„I v případě, že by Petr N. ihned po oznámení události na linku 158 zanesl do systému správnou adresu místa události, tak se zohledněním časové prodlevy od oznámení události k výjezdu hasičů a s připočtením doby dojezdu na místo události byl již Michal V. pod hladinou vody po smrti,“ stojí podle iRozhlasu ve zprávě GIBS, která se odvolává na výsledky expertíz a soudních znalců. Podle nich by muž pod hladinou přežil maximálně 10 minut, vzhledem k množství alkoholu v krvi pravděpodobně i mnohem méně. I kdyby tak hasiči jeli na správnou adresu rovnou, muž by podle znalců už nedýchal.

Petr N. tak u policie stále pracuje, byl pouze převelen na kutnohorské dopravní oddělení. Případem se však ještě zabývá Krajské státní zastupitelství v Praze, na které se rodina obrátila se stížností.

Policista na tísňové lince spletl adresy, mladíka to stálo život. Policista na tísňové lince spletl adresy, mladíka to stálo život. | Google Maps

 

 

 

antismejd ( 23. ledna 2019 15:24 )

Za mladíkovu smrt nikdo nemůže? Ale ano-vožralej a dementní mladík sám........

petrw ( 23. ledna 2019 13:42 )

petrw ( 23. ledna 2019 07:05 )

jeto hunus ještě obvinit policistu a je dobře ze se to prasa ozrate utopilo

PPP150W ( 22. ledna 2019 23:55 )

Policista není jasnovidec. Dostal nesprávné informace. Takže pochybil ten, kdo mu je dal.

sigmae ( 22. ledna 2019 23:35 )

za to že zachraňuje životy ještě je policista buzerovanej…., chce se mi blejt….

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání