Mezi jedno procento světově nejbohatších lidí se řadí čtvrt milionu Čechů

Domácí 23. ledna 2019 | 04:27 — Ilona Cílková
Zajímavé informace přinesla statistika britské organizace Care International. Podle ní se mezi jedno procento nejbohatších lidí světa řadí čistě na základě své mzdy také čtvrt milionu Čechů. Informoval o tom známý český ekonom Lukáš Kovanda.
Stačí, aby váš čistý měsíční příjem mírně přesahoval 40 tisíc korun a patříte mezi boháče / Shutterstock

K jednomu procentu nejbohatších lidí světa se čistě na základě výše své mzdy může směle počítat zhruba čtvrt milionu českých zaměstnanců. Na to, aby se Čech kvalifikoval mezi jedno procento světově nejbohatších dle příjmu, totiž „postačí“, aby jeho čistý měsíční příjem mírně přesahoval úroveň 40 tisíc korun. Taková částka, pokud je daný Čech bezdětný, odpovídá měsíční hrubé mzdě 55 200 korun. Zaměstnanců, kteří v ČR takovou sumu nebo vyšší pobírají, je přitom zhruba 245 tisíc, plyne z údajů Českého statistického úřadu.

Suma, která českého zaměstnance na základě jeho mzdy kvalifikuje mezi procento nejbohatších dle příjmu, vychází ze statistiky Global Rich List britské humanitární charitativní organizace Care International.

„Ta svá data opírá o údaje Světové banky a banky Credit Suisse. Pro měnovou konverzi jsou použity dolary v paritě kupní síly tak, aby byly úrovně příjmů v jednotlivých zemích mezinárodně srovnatelné právě s ohledem na jejich reálnou kupní sílu,“ poznamenal Kovanda.

Do statistiky se podle Kovandy započítávají i další příjmy. „Takže například pokud daný Čech pobírá mzdu nižší než oněch 55 200 korun, ale má vedlejší příjmy, například z pronájmu nemovitosti, stále se mezi procento světově nejbohatších dle příjmu může počítat,“ dodal Kovanda.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu