Policie ruší ve Zlínském kraji služebny, nemá dostatek lidí

  6:04
Kvůli nedostatku lidí policie ve Zlínském kraji zrušila jednu stanici, další služebnu převádí na nižší úroveň a jedná o tom, zda zůstane v dalších dvou městech.

Obvodní oddělení policie v Napajedlích se má změnit na pouhou policejní stanici. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Z obvodního oddělení policie v Uherském Ostrohu se nově stala policejní stanice. A z policejní stanice ve Strání-Květné zůstala jen úřední místnost. V ní jsou policisté k dispozici veřejnosti jen některé dny v týdnu. Do pohraniční obce budou průběžně zajíždět hlídky z Uherského Brodu.

To je prozatímní výsledek změn v rámci Krajského ředitelství policie Zlínského kraje. A navíc nemusí jít o poslední novinku.

„Zatím není rozhodnuto o změně ve Slavičíně a Napajedlích,“ uvedl mluvčí krajské policie Petr Jaroš.

I tady krajské ředitelství plánuje udělat ze současných obvodních oddělení jen policejní stanice. Ty jsou v organizaci policie na nižším stupni a mohou tak fungovat s menším počtem policistů.

V kraji chybělo 45 policistů

Starostové s takovými změnami zásadně nesouhlasí, a proto loni na podzim otevřeli veřejnou diskusi. Polevit nehodlají ani nadále.

„Pro vedení policie máme nabídku. Chceme pomoci s náborem nových policistů,“ řekl slavičínský starosta Tomáš Chmela.

Kromě propagace náboru může město nabídnout i bydlení pro policisty, kteří by sem přišli sloužit. „Obvod chceme ve městě udržet za každou cenu,“ dodal Chmela.

Podobně už dříve mluvila také starostka Napajedel Irena Brabcová. „Vycházíme policii vstříc, sídlí v městských prostorách, kde neplatí nájem. Nemyslím, že je naše chyba, že se místa nedaří obsadit,“ konstatovala Brabcová.

Právě problém s personálním obsazením je hlavní důvod změn. Na podzim chybělo ve Zlínském kraji 45 policistů.

A co hůř, podstav je dlouhodobý – kraj má v rámci republiky nejméně policistů v přepočtu na obyvatele. Přesto má místní policie vynikající výsledky. Kriminalita klesá a objasňování trestných činů se v rámci srovnání s ostatními regiony pohybuje velmi vysoko.

I to byl argument, který vedení policie při jednání se starosty použilo. Zaznělo také ujištění, že počty policistů už se dál snižovat nebudou.

„Jde o dílčí vnitřní organizační a logistické změny, které se nijak neodrazí na počtu policistů v dané lokalitě a kvalitě poskytovaných služeb,“ řekl na podzim krajský šéf policie Jaromír Tkadleček.

Starosta pohraniční obce: Nevím, co změna přinese

Také nyní policie ujistila, že počet policistů se ve zmíněných lokalitách nezmění a postupně se bude zvyšovat. Jenže plány znovu narážejí na nezájem nových uchazečů.

Starostové proto těmto slibům nevěří. Obvodní oddělení je pro ně jistota, že policie ve městě bude vidět. Stanice naopak může sloužit i s nižším počtem policistů a případně časem skončit úplně, jako je tomu ve Strání.

„Co změna přinese, vlastně nevím. Faktem je, že tady policisté nebyli nonstop, ani dokud byla stanice,“ poznamenal tamější starosta Antonín Popelka.

Jako pozitivum vidí aspoň to, že nově budou do obce dojíždět policisté z Uherského Brodu. Dosud jezdili z Bojkovic, což je na suché silnici o deset minut delší cesta.

Podle policejní zprávy bude změna působnosti výhodná také z dalších důvodů. Strání spádově patří pod Uherský Brod, je tedy logické, že právě tady budou mít lidé jak úřady, tak i policii. Kromě toho je na zdejším obvodu více policistů než v Bojkovicích.

„Vykonávají nepřetržitý výkon služby včetně prvosledové hlídky určené pro rychlé a nebezpečné zásahy,“ stojí ve zprávě.

Faktem je, že ačkoliv Strání–Květná leží přímo na státní hranici, problém s kriminalitou v posledních letech nemělo. „Nikdy ale nevíte, co se stane. Podstatné je, aby se tady policisté objevovali co nejvíc,“ přeje si Popelka.

Změny navrhovalo krajské ředitelství, schválit je musel ministr vnitra. „Jsou vytvořeny tak, aby byl zachován styk veřejnosti s policií, která bude i nadále schopna plnit své základní úkoly – zejména ochranu života, zdraví a majetku,“ ujistila policie.