Prohlédnout opěrnou zeď, zjistit příčiny jejího zřícení a zabránit případnému dalšímu pádu. To čeká v nejbližších dnech odborníky z firmy, která ji u zámecké sýpky v Děčíně vybudovala. Stavba se zřítila o víkendu.

Od pondělního rána začali pád zdi řešit úředníci magistrátu. Dohledávali například smlouvy nebo projektovou dokumentaci. „Podle zjištění města oprava zdi proběhla řádně podle projektové dokumentace. Její autor navíc pro město prováděl autorský dozor,“ přiblížil mluvčí města Luděk Stínil.

Zeď je podle vyjádření magistrátu až do roku 2020 v záruce, proto na místo pozvali zástupce stavební firmy Gardenline, která před třemi lety terasu pod zámeckou sýpkou dělala. Ta se k celé věci postavila čelem. „V úterý se byli přímo na místě podívat naši kolegové. Zatím jsem s nimi ještě nemluvil, takže je předčasné dělat nějaké závěry,“ reagoval generální ředitel Gardenline Miloš Náprstek.

Pod zámeckou sýpkou v Děčíně se utrhla část zdi.
FOTO: Pod zámeckou sýpkou v Děčíně spadla část zdi, šest evakuovaných

Přístup stavební firmy ocenil také náměstek primátora Jiří Anděl. „Postavili se tomu aktivně. Po prohlídce místa s námi pak dohodnou postup záchranných prací. Aby nepadla záruka, je třeba, aby se toho zhostila právě firma Gardenline,“ řekl Anděl s tím, že město si pořídilo vlastní foto a videodokumentaci.

O tom, kdo opravu zdi zaplatí, zatím město se stavební firmou nejednalo. „Nyní je potřeba především zabránit dalším škodám. Teprve pak budeme řešit, kdo za to může,“ doplnil náměstek.

Celé prostranství před barokní sýpkou, která slouží jako vysokoškolská kolej, bylo opravené z evropských dotací. Jeho rekonstrukce včetně výstavby zdi byla posledním projektem, který byl v Děčíně placený z IPRM, město na něj získalo přibližně 10 milionů korun. Způsob financování bude mít vliv také na opravu zdi.

„Stejně jako v jiných projektech, tak i tento má předem danou udržitelnost,“ uvedl Anděl.

„To znamená, že po rekonstrukci to nemůže mít horší vlastnosti. Musí to mít zároveň takové vlastnosti, aby se situace z víkendu neopakovala,“ dodal.

39letý Josef Kubák je hledaný už od roku 2013. Fotografie je z roku 2008.
Muže policisté hledají už několik let, vyhýbá se trestu

Zeď jedné z teras nad ulicí U Plovárny se zřítila v pátek pozdě večer. V tu dobu byliv sousední koleji ČVUT čtyři studenti a další dva návštěvníci.

„Slyšeli jsme zvuk podobný tomu, jako když se sesune sníh ze střechy. Podíval jsem se z okna a všiml si, že část plotu chybí,“ vylíčil student Richard Mysliveček. Venku spolu s kamarádem Ondřejem Ludvíkem zjistili, že se utrhla více než 30metrová část opěrné zdi. Kusy zeminy nikoho nezranily ani nespadly na přilehlou silnici.

SPALI V HOTELU

Kvůli bezpečnosti byli studenti evakuováni a noc strávili v hotelu Pošta. Uzavřena byla také silnice vedoucí pod zdí, která zavalila i zámeckou vinici. V sobotu dopoledne pak statik řekl, že samotné sýpce nebezpečí nehrozí, stejně jako nehrozí pád zdi až na silnici. Tu tak bylo možné po přibližně dvanácti hodinách otevřít.

Do úprav prostranství v okolí zámecké sýpky se Děčín pustil před třemi lety. Vede tudy totiž jedna z přístupových cest do jižních zámeckých zahrad a před rekonstrukcí se nejednalo o příliš přitažlivé místo.

Jako první nechalo město odstranit zbytky asfaltu. Do roku 1991 se na zámku totiž vystřídaly hned tři armády, které areál beze zbytku, tedy včetně sýpky, využívaly a potřebovaly mít přístup pro svá těžká auta. Následně přišla na řadu zeď a mlatová úprava prostranství.

Do Českého Švýcarska připluly po řece Kamenici hromady odpadu.
FOTO: Národní park zamořil plastový odpad. Připlul po řece Kamenici