Z českých piv boduje ve světovém žebříčku nejvíc to, které zraje s ovocem

  10:04
Jaké české pivo chutná domácím i zahraničním pivním fanouškům nejvíc? To, které má mikulovskou značku Wild Creatures. Vyplývá to z aktuálního žebříčku mezinárodního serveru Untappd, který spojuje milovníky piva napříč kontinenty.

Mikulovský pivovar Wild Creatures zaujal poslední dobou například pivem Resurrection, ve kterém hlavní roli hrají přirozeně seschnuté hrozny, jaké se používají na výrobu slámového vína. | foto: Wild Creatures

Pivovar, jenž se specializuje na pro tuzemsko nezvyklá spontánně kvašená piva, vyslali do čela žebříčku českých pivovarů poměrně jednoznačně.

Přestože server vznikl ve Spojených státech amerických, rychle si získal oblibu i za jejich hranicemi a dnes spojuje na osm milionů registrovaných uživatelů z celého světa. Další jsou pasivními čtenáři jejich recenzí a hodnocení.

Wild Creatures od nich získal nejpozitivnější ohlasy. Na webu jsou na dva tisíce příznivých recenzí, ve kterých pivní fajnšmekři hodnotili pět druhů piv.

„Spontánně kvašené pivo, které vyrábíme, nepatří mezi pivní ‚mainstream‘. O to víc si hodnocení vážíme. Je to motivující pro další rozvoj pivovaru,“ říká Jitka Ilčíková, spolumajitelka pivovaru Wild Creatures, který chuť piva spojuje s ovocem.

Z Mikulova cílí na trh v USA, Austrálii i Kanadě

Divoce kvašené pivo, které je populární například v Belgii, zraje třeba společně s hrozny, meruňkami či višněmi.

Hodnocení amerického serveru je pro mikulovský pivovar o to důležitější, že do Spojených států třetím rokem distribuuje. „Žebříček Untappd je tak pro nás důležitou zpětnou vazbou,“ podotýká Ilčíková s tím, že momentálně si pivovar prošlapává cestu také na australský a kanadský pivní trh.

Zatímco v tuzemsku jsou pijáci piva zvyklí spíše na svou klasiku plzeňského typu, zámoří po kyselých pivech z Mikulova prahne. Obrovský zájem je o poslední dílo sládka Libora Ilčíka – pivo Resurrection, ve kterém hlavní roli hrají přirozeně seschnuté hrozny, jaké se používají na výrobu slámového vína.

„Má oxidativní nádech. A jeho vinný charakter zvýrazňuje i fakt, že je podáváno v tiché podobě,“ přibližuje Ilčíková s tím, že bublinky v pivu s desetiprocentním obsahem alkoholu lidé neobjeví.

Že si pivní fajnšmekři z celého světa potrpí na speciality víc než na českou klasiku, potvrzuje i další umístění na žebříčku. Za Českou republiku patří druhé místo jičínskému pivovaru Černý potoka a třetí příčka pivovaru Zhůřák z vesnice Zhůř nedaleko Plzně. Oba se specializují na piva typu ale, IPA či stout.