Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

HBO točí v Praze sérii Bez vědomí z 80. let. Objeví se v ní i Hattie Morahanová

Kultura

  12:03
PRAHA - Britská herečka Hattie Morahanová známá z filmu Kráska a zvíře a kanadský herec českého původu David Nykl, jehož si diváci mohou pamatovat ze seriálu Hvězdná brána, se objeví po boku Tatiany Pauhofové ve špionážním dramatu Bez vědomí.

Britská herečka Hattie Morahanová. foto: Independent

Šestidílnou sérii v režii Ivana Zachariáše, která se odehrává v 80. letech 20. století v Praze, právě v Česku natáčí HBO Europe. Některé scény budou následně dotáčeny v Londýně. Ve středu o tom informovala mluvčí HBO Europe Pavla Brožková.

Bohemian Rhapsody útočí na vítězství. Podívejte se na nejvýdělečnější filmy v Česku

Bez vědomí je televizním scenáristickým debutem Ondřeje Gabriela, jako režisér série se vrací Ivan Zachariáš, který pro HBO Europe natočil společně s Alicí Nellis Pustinu. Na sérii se jako odborný poradce podílel spolupracovník CIA a světově uznávaný expert na špionážní techniku H. K. Melton, uvedla Brožková.

Hlavní role se ujme Táňa Pauhofová

V čele mezinárodního obsazení se v hlavní roli představí Pauhofová, pro níž jde po první řadě Terapie a historické minisérii Hořící keř o třetí spolupráci s HBO Europe.

Bez vědomí se odehrává v předvečer a během bouřlivých politických změn v Československu. Proto je jeho premiéra symbolicky stanovena na konec roku 2019, kdy se bude připomínat 30. výročí Sametové revoluce.

Série vypráví o profesionální houslistce Marii, která se se svým politicky aktivním manželem Viktorem po 12 letech londýnského exilu vrací do Prahy. Rodinná návštěva se však brzy mění v drama. Marie skončí v nemocnici a když se probere z bezvědomí, její manžel je pryč a nikdo neví, kam zmizel.

Špionáž z pohledu průměrné ženy

„I když se příběh odehrává v 80. letech, je naprosto aktuální i pro naši polarizovanou společnost. Je vyprávěn z Mariina úhlu pohledu, čímž typicky mužský žánr získává další rozměr. Tím, že je špionážní příběh netradičně vyprávěn očima napohled průměrné ženy, vzniká fascinující, působivé a přitažlivé drama, které baví nejen nás, ale pevně doufáme, že zaujme i co nejširší publikum,“ uvedla kreativní producentka HBO Europe Tereza Polachová.

Producenty Bez vědomí za HBO Europe jsou Tereza Polachová a Steve Matthews. Šestidílná série vzniká v produkci společnosti ETAMP Film.

Sedmatyřicetiletý Ivan Zachariáš absolvoval obor dokumentární tvorby na pražské FAMU. Během 90. let se stal jedním z nejžádanějších reklamních režisérů a za své reklamy pro nejvýznamnější světové společnosti získal řadu prestižních oborových cen. Režíruje také znělky Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Kriminální drama Pustina v produkci HBO Europe získalo několik českých filmových cen či nominací.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!