Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Novák si doběhl na MS do 23 let na volné patnáctce pro stříbro

Lyžař Michal Novák vybojoval na mistrovství světa kategorie do 23 let stříbrnou medaili v běhu na 15 kilometrů volně. Ve finském Lahti nestačil jen na Francouze Julese Lapierrea, který zvítězil suverénně s téměř půlminutovým náskokem. Český reprezentant udržel druhé místo o dvě desetiny sekundy před Rusem Ivanem Jakimuškinem, který startoval po něm a v závěru na Novákovu pozici útočil.

Je nám líto, video expirovalo.
Novák nestačil na volné patnáctce jen na Francouze Lapierrea

"Je to skvělý. Ani jsem nečekal, že by to mohlo být až takhle dobrý. Nemám slov, je to největší úspěch v mé kariéře. Sešlo se všechno dohromady, zafungoval tým, máza, dobrá příprava na podzim i v zimě," řekl Novák.

Novák navázal na svou starší sestru Petru, která před třemi roky v rumunském Rašnově získala ve třiadvacítkách bronz na trati 10 km klasicky.

Od té doby se na MS mladých lyžařů čeští běžci na stupně vítězů neprosadili. V minulých letech získávali medaile sdruženáři a skokani.

"Celý závod jsem se cítil dobře, snažil jsem se soustředit na sebe a dýchání. Snažil jsem se jet konstantně, v závěru už mi trochu docházely síly a finiš byl úplně na krev, ale nakonec dobrý," popisoval Novák v cílovém prostoru.

Pro Nováka je stříbrná medaile z Lahti největším úspěchem v dosavadní kariéře. Mezi juniory byl dvaadvacetiletý rodák z Karlových Varů na mistrovství světa nejlépe osmý v roce 2016.

Účastník olympijských her v Pchjongčchangu už dokázal bodovat i ve Světovém poháru, kde se zatím prosazoval především ve sprintu.

V severské kombinaci se poprvé v historii na MS udělovaly medaile v ženském závodě. První juniorskou mistryní světa se stala Japonka Ajana Mijazakiová, česká reprezentantka Simona Weinlichová byla šestadvacátá. Na seniorské úrovni budou sdruženářky závodit poprvé na MS 2021 v Oberstdorfu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články