Za dotace v Peci padlo deset obvinění, zřejmě i na starostu a exšéfa KRNAP

  12:56
Kriminalisté začali stíhat deset obviněných v souvislosti s evropskými dotacemi na projekty v Krkonoších. Vyšetřování se týká města Pec pod Sněžkou a Správy Krkonošského národního parku. Prověřování kauzy trvá od roku 2017.

Z otevření herní krajiny Pecka, zleva starosta Karpacze Radosław Jęcek, starosta Pece Alan Tomášek, zástupce KRNAP Petr Moravec, podnikatel Richard Kirnig, ředitel SkiResortu Pec-Černá hora Petr Hynek, architektka Tereza Kučerová, sochař Matěj Hájek a ilustrátorka Ilona Polanski (21. 7. 2018) | foto: MF DNES

Královéhradecké krajské policejní ředitelství v poledne zahájilo trestní stíhání celkem devíti fyzických a jedné právnické osoby. Současně policisté tři obviněné zadrželi a předvedli k výslechu.

Obvinění jsou trestně stíháni pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby ve vztahu k pokusu spáchání zvlášť závažného zločinu dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie.

„Klademe jim za vinu, že se dopustili porušení legislativy v oblasti správy majetku státu, stavebního řízení a ochrany životního prostředí. Podezření ze spáchání trestné činnosti se vztahuje k městu Pec pod Sněžkou a území svěřenému do péče Správy Krkonošského národního parku. Celkem šest obviněných zastává nebo zastávalo vedoucí funkce u zmíněných subjektů,“ uvedl mluvčí hradecké policie Jan Čížkovský.

Podle České televize policie předvedla ve středu k výslechu tři zadržené obviněné, a to starostu Pece pod Sněžkou Alana Tomáška, bývalého ředitele Správy Krkonošského národního parku Jana Hřebačku a vedoucí stavebního úřadu v Peci pod Sněžkou Alenu Adamcovou.

„Mohu potvrdit, že bývalý ředitel je mezi obviněnými. Až do ukončení vyšetřování a soudu se za správu parku k této věci nebudeme vyjadřovat,“ řekl mluvčí správy parku Radek Drahný.

„Vzhledem k stále probíhajícímu trestnímu řízení nemůžeme k dané věci sdělit více informací,“ uvedl Čížkovský.

V říjnu 2018 policisté provedli několik domovních prohlídek na Trutnovsku a tehdy jejich návštěvu u sebe doma potvrdil pecký starosta Alan Tomášek, podle nějž konali na základě trestního oznámení.

Podle informací MF DNES se policie zajímala o chod radnice v Peci pod Sněžkou a především o investice města. To má nyní tři obří projekty za desítky milionů korun.

Hotová je Herní krajina Pecka za 45 milionů u horní stanice lanové dráhy Portášky v místní části Velká Úpa. Zhruba sto milionů korun má stát připravovaný parkovací dům ve Velké Úpě a v létě začala stavba dopravního terminálu s parkovacím domem pro 457 aut za 167 milionů korun bez daně u čerpací stanice před Pecí pod Sněžkou.

Podle České televize se obvinění policie vztahují k povolování staveb, mělo by se jednat o Herní krajinu Pecka a parkovací dům ve Velké Úpě. 

Autor: