Hlavní obsah

Koncertní pocta Fedoru Frešovi

Právo, Ilja Kučera ml.

Zkuste namátkou třeba o půl třetí ráno vzbudit kdekoli mezi Ašským výběžkem a východoslovenskými Sobranci skutečného hudebního fajnšmekra a zeptejte se ho na největšího československého virtuosa basové kytary. Zřejmě si protře oči a zamumlá několik jmen, mezi nimiž stoprocentně nebude chybět Fedor Frešo.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Fedor Frešo (vpravo) na starším snímku s kolegou Mariánem Vargou.

Článek

Rodák z Bratislavy (1947) byl absolvent konzervatoře, producent, hudební redaktor, a především vynikající baskytarista. Prošel řadou zásadních seskupení, jakými jsou Soulman, Prúdy, Collegium Musicum či Fermata. V roce 1977 natočil se skupinou Blue Effect, tehdy M. Efekt, vynikající album Svitanie, ale s Radimem Hladíkem se podílel i na akustických koncertních nahrávkách Jaroslava Hutky. Zemřel 26. června 2018.

Synové Viktor a Fedor jr. se rozhodli uctít otcovu památku dvojicí vzpomínkových koncertů. První proběhl 6. ledna v Bratislavě, druhý, o něco skromnější, 22. ledna v Praze.

Zahájilo ho sympatické rodinné folk-bluesové trio bílinské rodačky Petry Börnerové, s nímž Frešo na sklonku života vystupoval a natočil i příjemné živé album Live 2018. Poté došlo v Lucerna Music Baru k předání nově založené ceny Fedora Freša. V Bratislavě ji získal legendární slovenský Joe Cocker Jozef Barina, v Praze kapela Pražský výběr.

Následující desítky minut patřily ikoně slovenského art rocku, kapele Collegium Musicum, v níž roli svého otce převzal Fedor junior a zesnulého neřízeného génia hudby Mariana Vargu za klávesami skutečně úctyhodně nahradil Vladislav „Slnko“ Šarišský. Pochopitelně nemohla chybět ani nejslavnější skladba Hommage á J. S. Bach.

I nadále na jevišti setrval virtuózní kytarista František Griglák, tentokrát obklopen další legendární formací, Fermatou. V ní Freša nahradil rovněž bravurní Tamás Belicza. Ve smršti jazz rocku prvotřídní úrovně došlo i na vzpomínku na dnes již kultovní koncepční album Huascaran, stejně jako třeba na ochutnávku z nového alba, chystaného na letošní jaro.

Důstojná koncertní pocta Fedoru Frešovi se stala i mimořádným hudebním zážitkem. Co vlastně může být větší poklonou umělci než skutečnost, že dílo, na němž se podílel, má stále co říct, je nadšeně přijímáno a má všechny předpoklady zůstat trvalým.

Reklama

Výběr článků

Načítám