Před 110 lety vyměnili čeští hokejisté míček za puk. V prvním zápase vysoko prohráli s Francií

Vysokou prohrou s Francií vstoupili Češi před 110 lety, 23. ledna 1909, do světa kanadského ledního hokeje, který se stal druhým nejpopulárnějším sportem v zemi. Reprezentanti zemí Koruny české v historicky prvním mezistátním zápase na turnaji v Chamonix prohráli 1:8 a potom ztratili i další tři utkání. Nicméně sportovní časopis Zimní sport napsal, že jakmile budou hráči ovládat kanadskou hůl, budou mezi nejlepšími. A to se potvrdilo.

Chamonix Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokej ve dvacátých letech 20. století

Hokej ve dvacátých letech 20. století | Foto: LEHTIKUVA | Zdroj: ČTK

Hokej už Češi hráli dlouho, byl to ale tzv. bandy hokej, při kterém hráči zahnutými holemi honili míček po ledové ploše. Do Evropy ale nenápadně vstupoval hokej jiný, nazývaný podle země původu kanadský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 110 lety Češi změnili druh hokeje a vysoko prohráli s Francií. Více si poslechněte v reportáži Jaroslava Skalického

„Když začínal hokej v českých zemích, tak bylo nutné rozhodnout, jestli to bude bandy hokej, nebo takzvaný kanadský hokej. Bandy hokej se hrál v českých zemích dřív. Činovník Slavie pan Emil Procházka měl tak nějak jasno a tušil, že budoucnost bude patřit tomu kanadskému hokeji. A tak se rozhodlo, že se bude hrát s pukem, a ne míčkem,“ vysvětluje hokejový reportér Radiožurnálu František Kuna.

Emil Procházka byl úspěšný i ve sportovní diplomacii. Díky jeho nadšení a schopnostem se Český svaz hockeyový ještě před tím než vznikl, stal zakládajícím členem Mezinárodní ligy hokeje na ledě, nynější Mezinárodní hokejové federace.

Poprvé až ve vlaku

Jakmile totiž Procházka zjistil, že se její založení připravuje, hned teprve chystaný český svaz přihlásil. Díky tomu mohlo sedm reprezentantů zemí Koruny české do Chamonix.  Až na jednoho, Jana Palouše, tvořili tým jen hráči Slavie.

Od svetrů po dresy se zlatou korunkou. Podívejte se, jak se měnila podoba reprezentačních dresů

Číst článek

Jejich vybavení bylo mizerné, měli pouze klubové bílé svetry s červenou hvězdou. Kanadské hokejky a puk viděli poprvé až ve vlaku a hokejovou výstroj koupili až na místě.

Historická premiéra se nepovedla, přesto sportovní časopis Zimní sporty české hokejisty pochválil. Napsal, že jakmile budou ovládat kanadskou hůl, budou mezi nejlepšími. A skutečně, už v roce 1911 získali Češi překvapivě první evropský titul, a pak ještě několikrát.

Titul z Prahy 1947

Zlato získalo Československo poprvé v roce 1947 v Praze. Na záznamu z archivu Českého rozhlasu vzpomíná legendární sportovní reportér Josef Laufer.

Hokejový svaz si ke 110. narozeninám nadělil dárek. Mění název i logo, na dresy se vrátí lev

Číst článek

„V roce 1947, tedy sotva dva roky po skončení světové války, se konalo poprvé v Praze mistrovství světa. Bylo to právě Československo, které si troufalo uspořádat takovou velikou soutěž, jinde se toho báli. A tak se v Praze sjela vynikající světová soutěž a snad si ještě pamatujete, co bylo radosti, když v roce 1947 se Československo poprvé stalo mistrem světa,“ popisoval Laufer.

V roce 1998 hokejisté triumfovali na olympiádě v Naganu. Další světový šampionát bude v květnu na Slovensku. Vysoká prohra s Francií snad už ale tenkrát nehrozí.

„Od té úvodní prohry byla ještě jedna na mistrovství Evropy v Antverpách v roce 1923, ale pak ta statistika se samozřejmě otáčela ve prospěch Československa, ale nemůžeme zpětně v nějakém historickém kontextu mluvit úplně o tom, že je to vypovídající statistika. V posledních letech samostatné české reprezentace Češi samozřejmě dominují nad Francií,“ dodává Kuna.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme