Zlínský kraj loni zrekonstruoval silnice skoro za půl miliardy

ZLÍNSKÝ KRAJ – Skoro půl miliardy korun stály loni rekonstrukce silnic nižších tříd ve Zlínském kraji. Kraj zrekonstruoval 25 silnic a mostů o celkové délce skoro 22 kilometrů, řekla serveru Zlin.cz mluvčí kraje Adéla Kousalová.

Nejnákladnější stavbou dokončenou v minulém roce byl silniční nadjezd ve Vsetíně za 92 milionů korun, rekonstrukce téměř tříkilometrového úseku silnice II/4481 u Velkých Karlovic za 65 milionů a rekonstrukce skoro čtyř kilometrů na silnici II/437 v Ratiboři za více než 56 milionů.

Práce mělo na starost Ředitelství silnic Zlínského kraje. Některé stavební práce trvají i déle než jeden kalendářní rok, proto některé začaly už dříve a skončily loni, nebo loni teprve začaly a dokončení přejde do letošního roku. „Hodnota loňských staveb přesáhla 450 milionů korun. Podařilo se nám při tom ve významné míře využít dotačních prostředků Evropské unie i Státního fondu dopravní infrastruktury,“ sdělil Pavel Botek, náměstek hejtmana Zlínského kraje, který je zodpovědný za oblast dopravy.

Z evropských fondů se čerpalo na 11 staveb přes 262 milionů korun. Ze Státního fondu dopravní infrastruktury se podařilo získat na sedm staveb skoro 79 milionů korun. Zlínský kraj se podílel na 19 stavbách částkou bezmála 120 milionů korun.

I s majetkovým vypořádáním a projektovou přípravou se loni vynaložilo na rekonstrukce silnic skoro 480 milionů, o rok dříve to bylo 477 milionů, v roce 2016 celkem 295 milionů a v roce 2015 to bylo 687 milionů korun. „Kromě investičních staveb, které jsou komplexními rekonstrukcemi silnic s úpravou šířkových poměrů, jsme během roku vynaložili nemalé prostředky také na stavební údržbu mostů a opravy povrchů vozovek. Pro motoristy jsou nejvíce viditelné právě celoplošné obnovy povrchů vozovek, tedy frézování a pokládky nových živičných vrstev tam, kde není nutný zásah do konstrukce či směrového nebo výškového profilu silnice,“ uvedl ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý.

Takto se během roku podařilo položit souvislé úseky nového povrchu vozovek v délce bezmála 35 kilometrů za 84,5 milionu korun z dotace Státního fondu dopravní infrastruktury. Dalších devět milionů korun se podařilo získat z fondu BESIP na úpravu silnice mezi Pozlovicemi a Petrůvkou.„Ve stavební činnosti a přípravě dalších staveb a jejich financování budeme samozřejmě plynule pokračovat. V prosinci jsme podali pět projektových žádostí o dotaci v rámci IROP na rekonstrukce silnic v úsecích Hovězí – Huslenky, Loukov, Bystřice pod Hostýnem – hranice kraje, Velká Lhota – Valašská Bystřice a Prostřední Bečva – Velké Karlovice,“ dodal Malý.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x