Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hrozí nové vzplanutí severoirského konfliktu? Bez EU nejen severoirského

Hrozba hranice oddělující Severní Irsko od Irské republiky nejen virtuálně, ale také fyzicky, je pro obyvatele obou částí ostrova noční můrou. Foto: ČTK/AP
Hrozba hranice oddělující Severní Irsko od Irské republiky nejen virtuálně, ale také fyzicky, je pro obyvatele obou částí ostrova noční můrou. Foto: ČTK/AP

Komentář Jana Moláčka: Blížící se brexit a nejasnosti týkající se režimu mezi Irskem, Severním Irskem a Velkou Británií oživují nepříjemné vzpomínky na nedávnou historii v tomto koutě Evropy. Stará nepřátelství přitom mohou ožít i jinde. Stačí k tomu málo – vrátit jim reálný obsah, který se rozplynul v evropské integraci.

Pokud proti sobě v nějakém konfliktu stojí různá náboženství, etnika či národy, máme tendenci ho vysvětlovat jejich vzájemnou nenávistí. Je to přirozené a mnohdy je to pravda. Ale nikdy ne úplná.

Není nic přirozeného ani navěky daného, že by se Srbové nutně museli nenávidět s Chorvaty, Hutuové s Tutsii, katolíci s protestanty nebo muslimové s židy.

Mnoho konfliktů jsme si zvykli vnímat jako konflikty etnické nebo náboženské, protože v nich obě strany používají náboženskou či nacionalistickou symboliku a propagandu, kterou motivují příslušníky vlastního kmene k boji proti sousednímu.

Když se ale touto rétorikou nedáme zmást, obvykle za ní najdeme jiné, podstatně přízemnější a hmatatelnější příčiny konfliktu. I když si je málokterá válčící strana vyšívá na prapory. Boj o moc, území, zdroje, pastviny, ložiska surovin, vodu, přístup k moři a podobně.

Vyhladit, nebo se dohodnout

Vezměme si třeba takový teror Islámského státu. Možná právě u něj máme ze všech současných konfliktů nejsilnější tendenci vysvětlovat ho čistě nábožensky – jako pokus realizovat v Sýrii a Iráku zvrácenou a anachronickou představu skutečně islámské společnosti. Velitelé Islámského státu ovšem ani při veškeré náboženské horlivosti nezapomínali na přízemnější benefity, které jim dobyté území nabízelo – především na ropu, které těžili tisíce barelů za miliony dolarů denně. A tak je to vždycky.

Sprovodit ze světa náboženský či etnický konflikt lze v zásadě dvěma způsoby.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější