Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Ženám dominují na ME Rusky, Březinová je dvanáctá. Sportovním dvojicím vévodí Francouzi

V Minsku odstartoval evropský šampionát v krasobruslení. Podle předpokladů ovládly úvodní krátký program Rusky. Vedení drží se ziskem 75 bodů Alina Zagitovová před krajankou Sofií Samodurovovou. Třetí příčku obsadila Švýcarka Alexia Paganiniová. Eliška Březinová zvládla svou jízdu bez většího zaváhání a zajistila si s přehledem postup do volných jízd z dvanáctého místa. Od elitní desítky českou krasobruslařku dělí 2,21 bodu, mohla by tak vylepšit své maximum, kterým je dvanáctá pozice z minulého roku. Krátký program sportovních dvojic zajeli nejlépe Francouzi Vannessa Jamesová a Morgan Cipres. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a na webu ctsport.cz. Ve čtvrtek od 10:00 se jede krátký program mužů i s Michalem Březinou a Matyášem Bělohradským.

Eliška Březinová
zdroj: ČTK/AP

Březinová zajela krátký program na jistotu. Skočila v kombinaci trojitý jen s dvojitým toeloopem, trojitý lutz a dvojitý axel. Celkovou známkou 55,85 si vylepšila své sezonní maximum.

"Byla to čistá jízda, ale jeli jsme na 3 - 3, které bohužel nevyšlo. Protože jsem u toho prvního nestála ideálně ve výjezdu, tak jsem se rozhodla, že radši udělám dvojitého, než abych tam udělala bůhvíco," uvedla Březinová.

Čistou jízdou Březinová potěšila i své trenéry. "Samozřejmě jsme spokojení, jak to zajela. Vypadala krásně na tom ledě," poznamenal někdejší bronzový olympijský medailista Jozef Sabovčík, který se od letoška podílí na přípravě nejlepší české krasobruslařky společně s jejím otcem Rudolfem Březinou.

Obhájkyně evropského titulu Zagitovová zvládla kompletní krátký program včetně obtížné kombinace lutzu s trojitým rittbergerem bez výraznějšího zaváhání, ale zaostala o více než pět bodů za svým sezonním maximem. Před krajankou Sofií Samodurovovou, jež si při debutu na ME vylepšila osobní rekord, má náskok pouhých 2,12 bodu. Rozhodne se tak ve volné jízdě, která se na loňském MS i na předvánočním ruském šampionátu Zagitovové nevydařila.

Selhala další ruská favoritka Stanislava Konstantinovová, jež je po dvou hrubých chybách v krátkém programu až jedenáctá těsně před Březinovovu. Ztrácí téměř devět bodů na třetí Alexii Paganiniovou ze Švýcarska, která byla loni při debutu na ME sedmá.

Za Paganiniovou jsou v těsném odstupu seřazeny další uchazečky o medaili - Finka Viveca Lindforsová, Slovenka Nicole Rajičová a Francouzka Laurine Lecavalierová. Volné jízdy čekají krasobruslařky v pátek.

Tarasovové s Morozovem sázka na loňskou jízdu nevyšla

Soutěž sportovních dvojic prozatím vedou Francouzi. Jednatřicetiletá Jamesová a o čtyři roky mladší Cipres, kteří spolu bruslí od roku 2010, prožívají životní sezonu. V prosinci vyhráli finále Grand Prix a skvělou formu zatím potvrzují i na kontinentálním šampionátu. Krátký program zajeli bez výraznějších chyb a budou útočit na zlato. Zatím jedinou evropskou medaili získali v roce 2017, kdy byli v Ostravě třetí.

Vanessa Jamesová a Morgan Cipres
zdroj: ČTK/AP

Tarasovová s Morozovem se po nevýrazných výkonech v první polovině sezony rozhodli pro návrat k loňskému krátkému programu. K průběžnému vedení na ME jim to ale nepomohlo. Partnerka nedotočila sólový trojitý toeloop a nabrali ztrátu. Vedle snahy zabojovat o zlato budou muset Tarasovová s Morozovem ve volné jízdě odrážet také útoky zezadu. Italové Nicole Della Monicaová a Matteo Guarise na ně ztrácejí jen dvě desetiny bodu. Mladí Rusové Aleksandra Bojkovová a Dmitrij Kozlovskij jsou o dalších 1,12 bodu zpět.

V kategorii sportovních dvojic bylo jen jedenáct účastníků. Čeští krasobruslaři chyběli. Martin Bidař po rozchodu s Annou Duškovou nestihl s novou partnerkou Hannou Abrazevičovou odjet žádný závod, aby se na ME kvalifikovali. Dušková s Radkem Jakubkou teprve začíná bruslit po další operaci kolena.

Výsledky ME v krasobruslení

Ženy - po krátkém programu: 1. Zagitovová 75,00, 2. Samodurovová (obě Rus.) 72,88, 3. Paganiniová (Švýc.) 65,64, 4. Lindforsová (Fin.) 65,61, 5. Rajičová (SR) 64,08, 6. Lecavalierová (Fr.) 63,29, ...12. Březinová (ČR) 55,85.

Sportovní dvojice - po krátkém programu: 1. Jamesová, Cipres (Fr.) 76,55, 2. Tarasovová, Morozov (Rus.) 73,90, 3. Della Monicaová, Guarise (It.) 73,70, 4. Bojkovová, Kozlovskij 72,58, 5. Pavljučenkovová, Chodykin (všichni Rus.) 65,89, 6. Haseová, Seegert (Něm.) 60,08.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články