Varování z Davosu. Riziko značného propadu trhů trvá, tvrdí nobelista Shiller

Robert Shiller

Robert Shiller Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Akciové trhy zažívají solidní začátek roku 2019. Držitel Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2013 Robert Shiller ale na Světovém ekonomickém fóru v Davosu podle CNBC upozornil, že hrozba jejich citelného poklesu v letošním roce zdaleka není zažehnána.

„Na svých prognostických schopnostech si příliš nezakládám, ale domnívám se, že existuje riziko medvědího trhu v roce 2019, to ano,“ řekl podle CNBC Shiller s tím, že podobný pohled je v současnosti ve společnosti poměrně pevně ukotven. Právě psychologií a obecnou náladou, kterou se trhy řídí, se ekonom podle svých slov zabývá především.

„Existuje znatelný pocit, že akciové trhy by mohl čekat propad. To přesvědčení vychází z toho, že žádný dlouho nenastal. Přitom jsme byli svědky náznaků splasknutí, ale k žádnému opravdovému ještě nedošlo,“ dodal Shiller.

S takovým pohledem ale nesouzní například hlavní ekonomický poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Larry Kudlow. Ten počátkem ledna pro agenturu Bloomberg nastínil o poznání optimističtější obrázek slovy, že „na obzoru žádná recese není“.

Medvědím trhem se obecně označuje dlouhodobý, znatelný propad hodnoty aktiv. Konkrétně pak o dvacet a více procent od nedávného cenového vrcholu. Popsaný pokles zaznamenal index S&P 500 v průběhu obchodování 24. prosince. Od začátku roku ale přidal zhruba pět procent.