Josef Ruszelák / Pootevřeno do života malíře a grafika

Josef Ruszelák / Pootevřeno do života malíře a grafika

Adresa:

Kroměříž, Velké náměstí 38

Termín: 15.2.2019 31.3.2019

15úno - 31bře celý den

Žánr: výstavyumění malba moderní umění morava jarní výstavy


Kroměřížské návraty malíře Josefa Ruszeláka.

Významné životní jubileum oslavil dne 16. června 2018 divadelní výtvarník, fotograf, knižní editor, malíř, grafik a ilustrátor Josef Ruszelák, který dosud uspořádal více jak osmdesát samostatných výstav, což je příhodná paralela k jeho letošnímu výročí. Zároveň se zúčastnil asi stovky kolektivních výstav u nás i v zahraničí.

Za svou tvorbu získal řadu ocenění, v tomto roce to byla například prestižní Cena města Zlína. V pátek 15. června 2018 převzal v Kroměříži při slavnostním koncertu věnovaném 20. výročí zápisu kroměřížského zámku a zahrad na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO z rukou starosty města Kroměříže Mgr. Jaroslava Němce cenu Karla z Lichtensteinu – Castelkorna. Cenu uděluje Klub UNESCO Kroměříž od roku 2008 významným tvůrcům z oblasti kultury, výchovy a vzdělávání, organizátorům kulturních akcí a významným mecenášům nekomerčních aktivit.

Josef Ruszelák sice většinu života prožil ve Zlíně, ale kořeny má na Kroměřížsku. Kořeny silné jako mají stromy, které tak miluje, a které jsou hlavním motivem řady jeho prací jedné jeho zásadní životní etapy. Narodil se 16. června 1938 v Nětčicích, kde také později u babičky trávil s bratrancem nezapomenutelné prázdniny, dětství pak prožil v Těšnovicích. V roce 1944 tady nastoupil do první třídy a po řadě let, v roce 2015 zde získal na sjezdu rodáků čestné občanství obce.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Josef Ruszelák /...

Villa MemoriesZlín (19.9 km)

Theatre HotelOlomouc (33.3 km)

Vila VyšehradLuhačovice (33.9 km)