Pozor na skrytou hrozbu. V Česku přibývá případů klíšťové encefalitidy

Domácí 24. ledna 2019 | 04:15 — Ilona Cílková
Přestože České republice dlouhodobě náleží prvenství v počtu nově nemocných za rok, průměrná proočkovanost se v naší zemi pohybuje pouze kolem 30 %. Závažnost choroby je variabilní, až u 7 % nemocných zanechává trvalé následky a v některých případech může končit úmrtím pacienta.
Nejvhodnější formou prevence je očkování / Shutterstock

Vyplývá to z informací Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR. Protože na klíšťovou encefalitidu neexistuje žádný účinný lék, léčba onemocnění je pouze symptomatická. Lékaři proto doporučují jako nejvhodnější formu prevence očkování. Přispívají na něj i zdravotní pojišťovny. ZP MV ČR, která je u nás druhou největší zdravotní pojišťovnou, v loňském roce vydala na očkování proti klíšťové encefalitidě 19,4 milionu korun.

Mezi lety 2006 a 2015 docházelo v České republice k postupnému snižování nemocnosti klíšťovou encefalitidou. Od roku 2016 však odborníci zaznamenávají nárůst nemoci. Zatímco v roce 2016 bylo zaznamenáno 565 onemocnění, na konci roku 2018 bylo diagnostikováno téměř 700 nových případů. Nárůst počtu onemocnění je částečně způsoben vlažnějším přístupem pacientů k prevenci. V roce 2018 se nepatrně snížil zájem o příspěvek na očkování proti této nebezpečné nemoci.

„ZP MV ČR poskytuje svým klientům v rámci fondu prevence příspěvky na různé typy očkování. U klíšťové encefalitidy je prevence v podobě očkování nejefektivnější ochranou a my na ni přispíváme i v roce 2019 částkou 500 Kč, dětem pak až 1 000 Kč. Loni tohoto příspěvku využilo přibližně 37 000 klientů a pojišťovna jim na toto očkování přispěla celkem 19,4 milionu korun,“ uvedla Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR. Potvrdila, že v meziročním srovnání se výdaje pojišťovny z fondu prevence na toto očkování víceméně nemění. „V roce 2017 ZP MV ČR na očkování proti klíšťové encefalitidě vydala 19,8 milionu korun, tedy o 400 tisíc více než loni,“ upřesnila Kadečková.

Odborníci doporučují zahájit vakcinaci v chladnějších měsících roku. Aby byli pacienti chráněni již během letošní klíšťové sezony, je vhodné začít s očkováním v nejbližších dnech. Nejčastější výskyt klíšťat připadá na přelom května a června. Účinnost vakcíny proti klíšťové encefalitidě přesahuje 99 %. Průběh očkování se skládá z aplikování tří dávek a je možné ho podstoupit u praktického lékaře či v očkovacím centru. Po první dávce následuje s odstupem 1 až 3 měsíců aplikace druhé dávky, přičemž u 98 % populace se již v tento moment vytváří účinné protilátky. Přeočkování v podobě třetí dávky následuje tři čtvrtě až celý rok po absolvování druhé aplikace.

Infikovaná klíšťata se vyskytují ve všech regionech České republiky, a to nejen na loukách a v lesích, jak se mnozí často mylně domnívají, ale stále častěji také v městských parcích. Za ohniskové lokality odborníci dlouhodobě označují oblast jižních Čech, Podyjí a Posázaví. V posledních letech je však zřejmé rozšíření tohoto onemocnění i do oblastí s vyšší nadmořskou výškou, např. severozápadních Čech či severní Moravy.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu