TOPlist

Porovnali jsme tmavý a světlý režim na OLED displeji. Jaký je rozdíl ve výdrži?

Trh s telefony se čím dál tím více plní OLED displeji a s tím se pojí využití možností tohoto typu panelu. Podrobně se otázce displejů věnoval článek publikovaný před nedávnem a nemá tak cenu zabíhat do technických detailů. Hlavní a jednou z nejdůležitějších vlastností je nulový odběr energie při zobrazení černé barvy.

A právě tohoto se v poslední době chytá čím dál tím více výrobců a přináší nám možnost tmavého režimu v aplikacích i v samotném operačním systému, což má údajně šetřit baterii.  Jak výrazný je rozdíl mezi používáním světlého a tmavého režimu napříč celým prostředím telefonu? My jsme to vyzkoušeli.

OLED dokáže zvýšit výdrž baterie díky schopnosti vypínat jednotlivé pixely

Na začátku ledna jsme vás informovali o tom, že příští verze operačního systému Android by pravděpodobně mohla nativně podporovat tmavý režim. Tomuto rozhodnutí nasvědčuje i snaha společnosti Google převléct všechny aplikace do tmavého kabátku. YouTube byl jednou z prvních vlaštovek, Google Chrome by měl následovat letos a na další počiny zřejmě nebudeme čekat dlouho. V redakci jsme se rozhodli podrobit testu výdrže telefon OnePlus 5T, který tmavý i světlý režim obsahuje přímo v systému OxygenOS.

OnePlus 5T podporuje tmavý i světlý režim

Při testu výdrže jsme chtěli eliminovat veškeré vedlejší vlivy, které by mohly ovlivnit výsledky. Proto jsme vedle témat systému změnili i barvu tapety, zamykací obrazovky a veškeré aplikace, které to umožnily, byly nastaveny do příslušného barevného prostředí. Telefon byl po celou dobu testu na stejné verzi systému OxygenOS 5.1.7.

Prostředí oděno v bílé

Prvním úkonem byla změna původního tmavého režimu na světlý, který veškeré prostředí systému zahalí do bílé barvy. Ať se jedná o nastavení, lištu notifikací nebo o menu všech aplikací, všechno bude v bílé. Hodnota jasu byla vždy kromě testů v konkrétních situacích ponechána na automatice.

Mezi jedna z nejčastěji využívaných míst telefonu jistě patří hlavní obrazovka. Zvolili jsme minimalistickou bílou tapetu s dosavadním sestavením aplikací na ploše, aby bylo simulováno užívání běžného uživatele. Zamykací obrazovka není část prostředí telefonu, od které by se odvíjela výdrž baterie, ale i tak byl její vzhled změněn v bílou plochu.

Smartphony jsou často nástrojem nejen k produktivitě, ale také k prohlížení webových stránek, chatování a konzumaci obsahu. Microsoft Edge byl po celou dobu používání primárním prohlížečem a už při prvním spuštění na vás čeká bílé pozadí a s tím spojený čistý vzhled a přehlednost. Psaní na klávesnici také zaujímá místo v konzumaci minoritního podílu baterie. Klávesnici od Google je možno nastavit si podle svých představ a není problém vybrat si z široké nabídky motivů a barev nebo si vytvořit své vlastní téma klávesnice. Pro světlý režim byla vybrána výchozí bílá barva.

Jak již bylo zmíněno, smartphony jsou často využívány ke konzumaci obsahu všeho druhu a YouTube je jedním z těch nejvýznamnějších odběratelů energie a často také našeho času. Není třeba zmiňovat, že výchozí motiv pro YouTube je bílá barva v kombinaci s červenými prvky a černým textem.

Když černá vládne všemu

Spíše než tmavý je režim naprosto černý a využívá tak výhod OLED panelu při zobrazení černé barvy. I zde byl primárně nastaven automatický jas, aby se sjednotily podmínky se světlým tématem prostředí.

Na hlavní obrazovce velká část úkonů telefonu začíná a končí a dá se očekávat, že se jistou měrou podepíše na výdrži baterie. Pro tyto účely byla zvolena velmi tmavá tapeta, na které se zobrazuje stejná sestava aplikací jako u světlé varianty. Výdrž sice zamykací obrazovka dramaticky nezmění, ale i přesto zde byla použita tmavá tapeta.

Microsoft Edge, jenž je primárním prohlížečem na testovaném telefonu, je možno obléknout do tmavého režimu. Tento motiv sice není úplně černý, ale i tak se jedná o výraznou změnu oproti světlé verzi. Klávesnice Google se v testu zahalila do tmavě modré.

Aplikace YouTube od minulého roku podporuje tmavý režim, přičemž barva loga zůstává samozřejmě beze změn. Písmo a pozadí si však barvy navzájem prohodily a text je zobrazen bílou, která kontrastuje s tmavým zbytkem prostředí YouTube. Osobně jsem si na tmavý vzhled chvíli zvykal, ale posléze jsem jej už nedokázal opustit a naopak bílá varianta mi najednou dělá problém.

Rozdíly ve výdrži v konkrétních situacích

Rozhodli jsme se v aplikaci YouTube a v prostředí telefonu vyzkoušet, jaký je rozdíl ve výdrži baterie mezi tmavým a světlým režimem. Testování probíhalo ve stejný den, aby smartphone běžel na stejné verzi softwaru. Aby mělo měření jasný výsledek, byl jas nastaven na maximální možnou úroveň. Telefony měly aktivní síť WiFi, Bluetooth a mezipaměť telefonu byla vyčištěna. Mezi jednotlivými testy byla baterie dobita na původní úroveň.

YouTube

Uživatelé chytrých telefonů často sledují videa skrze platformu YouTube a čas strávený sledováním může přesáhnout i několik hodin. Na telefonu bylo puštěno video o délce jedné hodiny na poloviční hlasitost, při Full HD rozlišení a v horizontální poloze.

Při zamyšlení nad vzhledem YouTube si všichni vybavíme bílé pozadí a červené detaily a tato kombinace tu s námi jistě bude ještě dlouho. Bílá barva ovšem nehraje do karet dlouhé výdrži baterie a to se prokázalo i u našeho testu. Po jedné hodině nepřetržitě puštěného videa klesla úroveň baterie z původních 81 % na 61%. Dvacet procent za šedesát minut znamená tempo jednoho vybitého procenta za tři minuty.

Označení tmavý režim je správné, protože se nejedná o plnohodnotně černý motiv, který by baterii svědčil úplně nejvíce. Jas i ostatní podmínky byly shodné se světlým režimem a po jedné hodině kleslo procento baterie přesně o 10 procent. Tempo vybíjení je výpočtem 1 procento za šest minut, což je dvakrát lepší výsledek než u světlého režimu.

Znamená to tedy, že tmavý režim vydrží dvakrát tolik? Ne tak docela, rozdíl je sice na první pohled výrazný, ale stejně, jako se mění křivka nabíjení, se může měnit i křivka vybíjení. Každý výrobce si může nastavit, jaké hodnoty baterie se budou zobrazovat uživateli. Toho si je možno všimnout při drancování baterie, kdy někomu procenta klesají pomalu prvních 15 % baterie, poté se vybíjení zdá být rychlejší a pod posledními 20 % baterie se opět rychlost vybíjení výrazně zpomalí. Ať už to má OnePlus vyřešeno jakkoliv, je vidět, že tmavý režim není zbytečný a pár procent z baterie ušetří.

Prostředí operačního systému

Někdo může preferovat sledování svých oblíbených videí na velkém monitoru a YouTube tedy na svém telefonu spustí jen sporadicky. Prostředí operačního systému však využívá každý uživatel chytrého telefonu a v tomto případě barva motivu ovlivňuje veškeré systémové aplikace. Test trvající 30 minut probíhal v menu nastavení, kde převažuje barva jednotlivého režimu. Jas byl opět nastaven na maximum, byla aktivní síť WiFi, Bluetooth a vymazána mezipaměť.

Po půl hodině na stejném místě v prostředí telefonu si displej uzmul z baterie 7 procent. Po vydělení se tak tempo vybíjení pohybuje v průměru jednoho procenta za čtyři a půl minuty. Překvapením je, že prohlížení videa na tmavý režim bylo energeticky méně náročné než půlhodinový pobyt v menu nastavení ve světlém režimu.

K tmavému režimu by se spíše hodilo pojmenování režim černý. Celé prostředí i systémové aplikace jsou zahaleny do naprosté černé, ze které vyčnívá jen bílý text a modré detaily. K tempu vybíjení zde není možno mít žádné námitky a jedno procento za patnáct minut je skvělý výsledek.

Úspora při dlouhodobém použití

To, na co jsem se já osobně těšil nejvíc, byla rozdíl při reálném použití. Telefon mám u sebe po celý den a když nepracuji na notebooku, je mým hlavním prostředkem zejména ke komunikaci a relaxu. Každý z nás má jiné návyky – proto se mohou jednotlivé výsledky lišit. Kvůli tomu, že OnePlus 5T je mým primárním zařízením, nebylo možné dělat každý den naprosto stejné úkony po celou dobu testování. Berte tedy, prosím, výsledky jako orientační hodnoty, které neukazují přesnou úsporu energie, ale to, jestli se dá použitím tmavého prostředí zvětšit výdrž baterie.

OnePlus je proslulé svými rychlými nabíječkami

Pro tento test byla upravena má denní agenda tak, aby každý den proběhl pokud možno co nejpodobněji jako ostatní dny testování. Mezi aplikace, které byly při dlouhodobém užívání používány, se řadí Messenger, YouTube, prohlížeč Microsoft Edge, Google Mail, Instagram, Facebook, Spotify, Fotoaparát a samozřejmě telefonní hovory a SMS zprávy. Většina času byla trávena na síti WiFi, ale každý den proběhlo i připojení na mobilní data. Neustále byl aktivován adaptivní jas, automatické otáčení obrazovky a Bluetooth bylo nepřetržitě zapnuto pro pohotové připojení sluchátek.

Světlý režim

Nastavení světlého režimu, veškerých tapet a motivů proběhlo v noci před začátkem první poloviny osmidenního testu. Nabíjení přes noc zaručilo 100% úroveň baterie při ranním vypojení ze zásuvky a každý den se běžným užíváním docílilo vybití baterie až na 10 %. Při této hodnotě jsme zapsali údaj o využití obrazovky od úplného nabití.

Během používání světlého režimu jsem si všiml nekonzistentních výsledků. Nejmenší výdrž byla bez dvaceti minut 6 hodin a nejvíce telefon vydržel přes sedm hodin. To, jak přesně zařízení a operační systém hospodaří s procenty, není úplně jasné. Procentuální využití baterie displejem bylo u světlého režimu téměř 28 % za den. Průměrná výdrž se za čtyři dny ustálila na hodnotě 6 hodin a 34 minut a celkový čas strávený na zapnuté obrazovce byl lehce přes 26 hodin.

Tmavý režim

U tmavého režimu je možno si všimnout jedné anomálie. Průměr využití baterie displejem je totiž vyšší (31 % vs. 28 %) než u světlého motivu operačního systému. I přes tuto zvláštnost vydržel telefon v tmavé verzi systému vydržet v průměru 7 hodin a 42 minut, což je o více než hodinu více než výsledek světlé verze. Celkový čas strávený na obrazovce telefonu činí téměř 31 hodin.

Tmavý režim podával vyrovnané výsledky po celou dobu testu a překonal tak světlou verzi prostředí. V tabulce níže jsou jednotlivé dny testu a na spodním řádku je údaj o průměrné výdrži za čtyři dny. S jistotou lze říci, že tmavým režimem šetříte svoji baterii a prodloužíte svoji výdrž o cenné minuty. Je zde však několik podstatných „ale“.

Den Světlý režim (využití obrazovky) Tmavý režim (využití obrazovky)
1 6:46 h (406 min) 7:11 h (431 min)
2 5:40 h (340 min) 8:23 h (503 min)
3 6:35 h (395 min) 7:35 h (455 min)
4 7:15 h (435 min) 7:42 h (462 min)
Průměr 6:34 h (394 min) 7:42 h (462 min)

Jsme si vědomi toho, že by k účelům testu bylo vhodné, aby každá aplikace měla po celých osm dní stejnou spotřebu baterie a měnil se tak pouze údaj o energii spotřebované displejem. Snažili jsme se co nejvíce vyrovnat používání jednotlivých aplikací, ale, jak si sami můžete všimnout, využití je nekonzistentní. I přes to, že denní agenda je víceméně stejná, najde se vždy pár odlišností, které nakonec ovlivnily výsledky. To, že tmavý režim vydržel v průměru o více než hodinu déle, tedy neznamená, že to tak bude u každého uživatele.

Tmavý režim na telefonu Samsung Galaxy Note 9

Je také důležité si připomenout, že každý výrobce má svoji verzi operačního systému optimalizovanou jiným způsobem a výsledky se tak mohou napříč spektrem všech telefonů s OLED displejem výrazně lišit. A nejde jen o optimalizaci, za rozdíly stojí také rozlišení displeje, použitý čipset v útrobách telefonu, velikost displeje i návyky, které má každý uživatel jiné. Tmavý režim tedy baterii ušetří, ale pro dokonalé výsledky by bylo potřeba otestovat oba motivy mnohem víckrát za použití laboratorních testů.

Vzhled často rozhodne

Odvážím se tvrdit, že nikdo si nekoupí telefon, který by se mu nelíbil a ze kterého by měl uživatel špatný pocit. Pokud se někomu bezmezně líbí světlý režim, těžko přejde na tmavý motiv jen kvůli vyšší výdrži. A ten, kdo již tmavý režim používá, je rád, že zároveň šetří cenná procenta. Já osobně nedám na tmavý režim dopustit a mám jej na svém telefonu od prvního spuštění ne kvůli výdrži baterie, ale kvůli tomu, že na OLED displeji vypadá černá prostě skvěle. A výdrž baterie je pro mne příjemný bonus.

V každém případě se můžeme těšit na to, že Android Q bude nativně podporovat tmavý režim a uživatelé si tak budou moci vybrat, jaký motiv je pro ně příjemnější. Samozřejmostí je také širší rozvoj aplikací s tmavým motivem, které do jisté míry pomohou s větší výdrží baterie.



Samsung Galaxy Note 9 recenze



Nepřehlédněte

Recenze Samsung Galaxy Note 9: evoluce jak se sluší a patří

Budeme rádi, když se s námi v komentářích podělíte o své zkušenosti s různými motivy operačních systémů. Děkujeme také za zpětnou vazbu a návrhy na témata, která by vás zajímala. 

Autor článku David Skopal
David Skopal
Redaktor SMARTmania.cz a externí copywriter žijící v Brně. Nadšenec do technologií, smartphonů a gadgetů. Fanoušek OnePlus. Mám rád vaření a dobré jídlo. Ve volném čase hraju badminton a chodím plavat.

Kapitoly článku