S dluhy chtělo vloni na Mostecku pomoci tisíc lidí. Podporu jim dává Občanská poradna
Ilustrační foto. Zdroj: Diakonie ČCE – Středisko sociální pomoci v Mostě
Most

Most - V roce 2018 vyhledalo odbornou pomoc Občanské poradny v Mostě a Litvínově v oblasti řešení dluhů celkem 1 004 klientů, tj. průměrně 84 za měsíc. Markantní nárůst zaznamenalo především litvínovské pracoviště občanské poradny.

Poptávka po zpracování tzv. návrhů na povolení oddlužení zde vzrostla oproti roku 2017 o více než sto procent. Společným jmenovatelem lidí, kteří se ne vždy vlastním zaviněním a z nejrůznějších důvodů ocitli v dluhové pasti, bývají často pocity studu, bezmoci a nejistoty, co bude dál. Přitom nestabilní finanční situace zasahuje celou rodinu, ovlivňuje každodenní chod domácnosti, kvalitu života a blízké vztahy. 

„Dluhy jsou něco, o čem se lidem špatně mluví. Prvním a mnohdy i nejtěžším krokem je přiznat si, že na to sám nestačím a říct si o pomoc třeba prostřednictvím naší občanské poradny, kde kvalifikovaní poradci situaci konkrétního klienta vyhodnotí a navrhnou možné a dostupné způsoby řešení. I když je situace hodně složitá a na první pohled z ní klient nevidí cestu ven, vždy se dá řešit. Důležitá je v tomto smyslu komplexní podpora poskytnutá tak, aby klient od nás odcházel posílený a s vědomím, že je schopen své dluhy zvládnout,“ vysvětluje Lada Šůláková, vedoucí OP Most a Litvínov. Nejčastěji se lidé zadlužují z důvodu nadměrného čerpání nevýhodných spotřebitelských úvěrů, nepředvídatelných a nutných výdajů, na které nejsou připraveni a obecně nízké úrovně finanční gramotnosti. Zranitelnými skupinami jsou převážně mladí lidé, senioři a rodiče samoživitele.

„Převážně hasíme již vzniklý požár. V letošním roce bychom se v rámci občanské poradny chtěli více věnovat prevenci zadluženosti a posílení zdravých finančních návyků tak, aby nás lidé vůbec nepotřebovali a sami si zvládli nastavit a dodržovat funkční domácí rozpočet. Chceme se vrátit na začátek, tedy ke školákům a středoškolákům,“ doplňuje Šůláková.

Pracovníci OP Most a Litvínov mohli v uplynulém roce poskytovat odborné sociální poradenství se zaměřením na řešení dluhů poskytovat i díky grantové podpoře ve spolupráci Asociace občanských poraden a ČSOB a.s. v rámci dlouhodobého projektu „Dluhové poradenství“.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru