Recenze Twisto: Zkušenosti s českou aplikací a kreditkou pro lepší platby

Co svým uživatelům služba nabízí a pro koho je určena? Rozhodli jsme se to zjistit na vlastní kůži, provedli registraci a nechali si zaslat platební kartu. Jak Twisto dopadlo?

Twisto je platební aplikace, kreditní karta a částečně také bankovní účet. Česká služba kombinuje vícero služeb do jedné s jediným cílem – zjednodušit placení na internetu i mimo něj.

Lokální fintech scéna za poslední roky vyrostla a dostala se do hledáčku investorů. Jedním z nepřehlédnutelných hráčů je české Twisto, které v roce 2018 využil každý desátý Čech. A to už je dostatečná základna na to, abychom Twisto vnímali jako hráče, se kterým musí lokální trh počítat. Naše recenze Twisto odpoví na nejčastější otázky a provede vás jednotlivými funkcemi.

Jak funguje Twisto?

Zjednodušeně řečeno funguje Twisto tak, že nejdříve nakoupíte a až později zaplatíte vše naráz. Funkcí je ale mnohem více. Česká služba se netají tím, že chce být “kreditní kartou pro každého”. I klienti, kteří by u tradičních bank na kreditní kartu nedosáhli, mohou díky Twistu využít odložených plateb. Zkrátka nakupují a vše zaplatí až s odstupem. Pokud zaplatí včas, je částka bez navýšení. V případě odložení platby nad rámec 14 dnů si pak služba řekne o 4,5 – 0,5 procenta z dlužné částky navíc v závislosti na její výši. Čím větší částka je, tím je procento nižší.

Obrázek: Recenze Twisto: Zkušenosti s českou aplikací a kreditkou pro lepší platby

Po registraci si lze všimnout, že limit účtu začíná na 10 000 Kč měsíčně. Následně může být bezplatným pořízením karty navýšen až na 25 000 Kč. Urychlit lze navýšení limitu dvěma způsoby – buďto zmíněným pořízením karty, nebo zasláním výpisu z bankovního účtu na podporu služby. Jelikož se jedná o kreditní kartu, uživatel utrácí peníze banky, které následně musí vrátit. Toto vrácení probíhá platbou z jiné karty či banky. Jak padlo výše, platbu je možné odložit, ale uživatele to bude stát nějaké to procento navíc.

Twisto rozdává 500 Kč za registraci

Služba se snaží nové zákazníky nalákat také rozdáváním kreditů. 1 kredit = 1 Kč. V tuto chvíli za registraci na Twisto dostanete pěkných 300-500 Kč.

Chcete Twisto vyzkoušet? Zadejte při registraci promo kód „INSMART500“ bez uvozovek a obratem dostanete na svůj účet 500 Kč kredit, který můžete utratit na cokoliv vás napadne. 

Platební karta zdarma pro každého

Jak kartu získat? Při registraci do služby stačí zvolit, že máte zájem také o platební kartu a vybrat si, kam vám bude balíček doručen. Kurýr by měl dorazit následující pracovní den. V našem případě se nakonec jednalo o 3 dny, což ničemu nevadilo. Kurýr na místě provedl ověření totožnosti, naskenoval občanský průkaz a následně nám předal balíček ukrývající vedle velké a malé platební karty také černý silikonový náramek. Do náramku se vkládá ona miniaturní platební karta s NFC. Díky tomu, že jde o stejnou technologii, jakou využívají různé platební nálepky, je platební náramek plně voděodolný a vydrží i drsnější zacházení

Obrázek: Recenze Twisto: Zkušenosti s českou aplikací a kreditkou pro lepší platby

Platební karta má klasicky 16 čísel i informaci o platnosti. Tyto údaje jsme z pochopitelných důvodů zakryli.

Otázkou je, zda má náramek v dnešní době větší smysl. Pro uživatele zatíženého na technologické vychytávky se nejedná o nic převratného. Paradoxně jej tak spíše ocení běžný konzervativnější uživatel, pro nějž představuje náramek zajímavý způsob, jak platit a neztratit platební kartu třeba u moře či bazénu.

Obrázek: Recenze Twisto: Zkušenosti s českou aplikací a kreditkou pro lepší platby

Oproti tradičním debetním kartám napojeným na bankovní účet může být využívání Twisto karty bezpečnější. Možná jste zaznamenali kauzu, kdy kolem Vánoc policie uzavřela desítky podvodných e-shopů, které sloužily pouze k vykrádání bankovních účtů napojených na karty. Pravdou je, že díky principu fungování Twista jsou uživatelé před podobnými případy chráněni. Útočníci se totiž nedostanou k bankovnímu účtu uživatele a kreditní karta je pro podobné případy pojištěna.

Aplikace i online “bankovnictví”

Služba je dostupná online skrze přehledné internetové rozhraní, od kterého by se mohla většina bank učit. Na první pohled v účtu vidíte, jaká je aktuální výše útraty, jak velký je váš limit a zda někomu z kamarádů nedlužíte nějakou tu korunu za společnou útratu v rámci funkce Split. Na rozdíl od běžného bankovnictví chybí tradiční platby převodem, které lze alespoň při platbách za faktury nahradit funkcí Snap.

Dostupné jsou mobilní aplikace pro iOS a Android, v nichž lze sledovat stávající útratu a využívat funkcí, jako je Split či Snap. Při přihlašování do aplikace lze využít PIN či otisk prstu. Mobilní aplikace automaticky třídí výdaje do kategorií a nabízí tak přehled nad financemi. V aplikaci lze provádět stejné úkony jako v online bankovnictví kdekoliv na cestách.

Jak platit s Twisto účtem? Pokud je e-shop, na kterém právě nakupujete, partnerem Twista, je placení extrémně rychlé. Stačí zvolit jako platební metodu Twisto a zvolit, že zaplatíte se zpožděním. Využít této metody mohou i ti, kteří nemají Twisto účet jako takový. Na e-mail jim přijde upozornění, aby platbu do 14 dní provedli, včetně platebních údajů. Pokud Twisto účet máte, můžete být vyzváni k zadání PIN kódu a útrata se vám připočte k dlužné částce, kterou zaplatíte při nejbližším měsíčním vyúčtování. Pokud e-shop Twisto jako platební metodu nepodporuje, můžete snadno zaplatit Twisto kartou, viz níže.

Obrázek: Recenze Twisto: Zkušenosti s českou aplikací a kreditkou pro lepší platby

Jak platit s Twisto kartou? Pokud e-shop nepodporuje přímo Twisto jako platební metodu, stále můžete s kartou zaplatit. Stačí opsat čísla z karty v platební bráně využívané prodejcem a platba proběhne stejně, jako kdybyste použili jakoukoliv jinou platební kartu.

Twisto účet není bankovní účet

Pokud byste chtěli Twisto využívat jako běžný bankovní účet, k tomuto účelu není vhodný. Jak je zmíněno v článku, jde o kreditní službu, kdy kartou platíte a na konci měsíce uhradíte dlužnou částku ze své běžné karty. Výhoda Twista je ve funkcích jako cashback a výhodných kurzech, takže především na dovolenou jde o zajímavé řešení.

Jak se liší jednotlivé tarify?

Služba je dostupná v trojici tari, které se liší podle dostupných funkcí a výhod. Platí zde pravidlo, že každý z vyšších tarifů přidává k funkcím toho předchozího něco navíc.

  • Online se hodí především pro ty, kteří často nakupují na e-shopech a nechce se jim při platbě vyplňovat platební karta. Výhodou je fakt, že je zcela zdarma. Na druhou stranu k účtu nedostanete ani platební kartu a v kamenném obchodě tak nezaplatíte. Nechybí však funkce Snap a cashback u partnerských obchodů.
  • Standard k základním funkcím navíc přidává platební kartu, Cashback s programem MasterCard Priceless Specials a funkci Twisto Split popsanou výše. Za tarif již uživatel zaplatí 49 Kč měsíčně.
  • Premium je nejvyšším tarifem v nabídce. K výše zmíněným funkcím přidává cestovní pojištění od Uniqa a o 3 % výhodnější měnový kurz. Cestovní pojištění společně s výhodnějšími zahraničními platbami dělá z varianty Premium v našich očích spíše variantu “Cestovatel”. Za 99 Kč měsíčně získá uživatel cestovní pojištění pro sebe a svou rodinu (děti a partnera) platné v rámci celého světa, což není vzhledem k výši pojistného krytí vůbec špatné. Milé je, že je uživatel pojištěn už v rámci 3 měsíců bezplatného testování.

V rámci testovacího období získá nově registrovaný uživatel s platební kartou také 3 měsíce placeného tarifu Premium zdarma. Může si tak plně vyzkoušet veškeré funkce a rozhodnout se, který z balíčků mu bude vyhovovat nejvíce.

Vyfoťte účtenku a nechte polovinu zaplatit kamaráda: Co umí Snap, Split a cashback?

Společně s Twisto účtem dostane uživatel k dispozici několik užitečných nástrojů, jejichž funkce nemusí být podle názvu zřejmá.

  • Twisto Snap slouží k rychlému proplacení faktur. Stačí, abyste fakturu vyfotili telefonem, nahráli v aplikaci, nebo zaslali na e-mail plati@twisto.cz. V Twistu provedou zpracování, zaplatí za vás a přičtou vám částku k zúčtovacímu období. Průběh vyřízení lze sledovat v aplikaci.
  • Twisto Split řeší častý problém cestovatelů i přátel – spravedlivé rozdělení útraty. Vše funguje následovně: Zaplatíte např. cestu taxíkem či útratu v restauraci a poté, kliknutím na platbu v aplikaci, zvolíte Split. Vyberete, kdo z přátel platí jakou částku a následně požadavek odešlete. Dlužníkům přijde SMS a e-mail, aby do 7 dnů svůj podíl uhradili (pokud nejsou uživateli Twista), nebo jej přijali ke svému dalšímu vyúčtování (pokud uživateli jsou). V opačném případě se neuhrazená částka vrátí zpět na váš účet.
  • Cashback funguje podobně jako u věrnostních karet – při platbě u vybraných partnerů dostanete několik procent nazpět z utracené částky.

Obchody a e-shopy: Kde lze platit Twisto kartou?

Obchody kde lze platit Twistem přibývají každým dnem. Mezi nejoblíbenější patří Dáme Jídlo, Rohlík.cz a Slevomat. Použít lze ale i v e-shopech jako ZOOT, Lékárna.cz, Astratex.cz, Feedo a Bonami. Celý seznam obchodů přijímajících platbu přes Twisto naleznete na oficiálních stránkách. Nutno podotknout, že s Twisto kartou můžete platit i tam, kde není platební metoda oficiálně zmíněna. Klasicky opíšete čísla z karty a můžete platit. Stejně tak lze platit v kamenných obchodech a díky funkci Snap snadno zaplatíte i faktury. Nejde tedy zdaleka jen o platební kartu.

Vyzkoušeli jsme platby v zahraničí: Kurz potěší jen některé uživatele

Jednou z důležitých výhod služby má být podle oficiálního webu výhodný kurz při zahraničních platbách. České banky obecně jsou proslulé nevýhodnými kurzy při převodu měn, takže nováček, který by trošku rozvířil vody, je zapotřebí.

Zahraniční platby jsme vyzkoušeli při platbě v eurech. Twisto se při zahraničních platbách v rámci tarifu Premium drží středového kurzu ČNB. Uživatel tak má garanci, že jej platba mimo ČR nepřijde draho. Nevýhodné jsou zahraniční platby v rámci tarifů Online a Standard, jak ostatně ukazuje tabulka na webu služby.

Obrázek: Recenze Twisto: Zkušenosti s českou aplikací a kreditkou pro lepší platby

WP DataTables

Kurz platný k 23. 1. 2019

Při pohledu na kurzovní lístek nelze než uznat, že v případě tarifu Premium je kurz oproti většině bank doopravdy výhodný. Oproti kurzu velkých bank uživatel skutečně ušetří, takže na dovolenou či platby v zahraničních e-shopech je Twisto vhodným řešením. Při zbylé dvojici tarifů je kurz vyloženě nevýhodný a na cestách se bez tarifu Premium platit Twistem nevyplatí, viz aktuální kurzovní lístek.

Twisto karta výběr z bankomatu neumí. Proč?

Vybírat z bankomatů s Twistem bohužel nelze. Karta podle podmínek služby slouží pouze k bezhotovostním operacím. “Twisto Kartu není možné použít pro výběry hotovosti z bankomatu či obdobné transakce,” můžeme nalézt na oficiálním webu. Při cestách do zahraničí je tak sice Twisto výhodné pro tradiční platby kartou, k hotovosti se ale nedostanete. I zde je nutné myslet na to, že se jedná o kreditní kartu a je běžné, že u těchto karet výběry nejsou možné, nebo jsou výběry spojeny s vysokými poplatky.

Obrázek: Recenze Twisto: Zkušenosti s českou aplikací a kreditkou pro lepší platby

Twisto vs. Revolut

Twisto mnozí přirovnávají k fintech startupu Revolut. Britský Revolut na rozdíl od Twista zatím nenabízí kreditní služby. Uživatelé tak musí na účet zaslat peníze a částkou poté po vzoru debetních karet disponují. I to se ale v budoucnu změní, v aplikaci Revolut již lze nalézt neaktivní tlačítko „Credit“. Revolut má na rozdíl od Twista blíže k bance a díky nově získané bankovní licenci lze očekávat rozšíření funkcí o tradiční bankovní služby. Revolut chce v budoucnu poskytovat také půjčky a nabídne i možnost investování do akcií.

WP DataTables

Platby mobilem i postupné splácení: Nové funkce jsou na cestě

Trendem roku 2019 bude postupné propojování bankovnictví různých bank tak, aby bylo možné v jednom účtu spravovat vícero různých účtů v různých bankách. Ukázkovými příklady jsou v tomto ohledu fintech startup Richee a inovativní AirBank. Twisto plánuje něco podobného, zaměří se však na platební karty. Zadáním vícero karet do Twisto účtu bude uživatel moci rozhodovat, odkud se konkrétní transakce strhne. Rozhodnout se bude dokonce moci i zpětně.

Obrázek: Recenze Twisto: Zkušenosti s českou aplikací a kreditkou pro lepší platby

Dočkat bychom se v roce 2019 měli i mobilních plateb Apple Pay a Google Pay. Jako první budou podporována Apple zařízení, jejichž uživatelé jsou podle Twista v placení chytrými zařízeními aktivnější.

Další z chystaných novinek má umožnit rozdělení konkrétní platby do vícero měsíců, díky čemuž uživatele nepřekvapí náhlé výdaje. Startup také intenzivně pracuje na analýze velkých dat. I díky nim by měla být aplikace v budoucnu schopná poradit, kde může uživatel ušetřit a doporučit mu např. levnější tarif u operátora. Jednou z vizí je i sjednávání různých pojistek a povinného ručení přímo v aplikaci.

Apple Pay v iPhonu i hodinkách

Twisto jako jedna z prvních firem začalo podporovat platební metodu Apple Pay. Díky tomu lze k placení využít iPhone či Apple Watch. Stačí nahrát kartu do aplikace a můžete začít platit.

Twisto Cashback vám pošle zpět na účet část z ceny v kreditech

Při placení Twistem jsme nově vyzkoušeli i cashback při nákupu na Mironetu. Ten nyní nabízí 0,5 – 1,3 % z ceny nákupu zpět na účet. V našem případě jsme při nákupu za necelých 5 000 Kš dostali na účet zpět 27 Kč v kreditech. Žádná velká částka, ale rozhodně lepší než nic. Před nákupem na e-shopu tak doporučujeme si ověřit, zda nabízí cashback a pokud ano, tak toho využít.

Jak funguje cashback? Pokud nakoupíte u jednoho z partnerů, kteří nabízí Twisto cashback, dostanete na Twisto účet zpátky v kreditech část z ceny nákupu. Může se jednat až o 10 % z ceny nákupu. Seznam partnerů a informace o výši cashbacku naleznete ve svém profilu v sekci Výhody.

Obrázek: Recenze Twisto: Zkušenosti s českou aplikací a kreditkou pro lepší platby

Nákupy na splátky a poplatky

Nově lze také využít plateb na splátky. Jakoukoliv platbu za více než 3 000 Kč můžete kliknutím v aplikaci rozložit do 3 měsíců až 1 roku. To může např. kolem Vánoc přijít vhod, abyste na účtu nepocítili náhlý úbytek financí. Nemyslete si však, že jde o něco výhodného. Při platbě na splátky samozřejmě přeplatíte a to docela dost. Např. při rozložení 10 000 Kč na 6 měsíců celkem zaplatíte 11 120 Kč (měsíčně 1 853 Kč).

Závěrem aneb komu se Twisto nejvíce vyplatí?

Pokud často nakupujete na e-shopech, které mají Twisto zavedené jako platební metodu, jedná se o pohodlný způsob, jak si placení urychlit. Osobně právě takto Twisto nejčastěji využívám v rámci Slevomatu či Dáme Jídlo. Stačí zadat e-mail či PIN a máte zaplaceno. Spořivé typy lidí na Twistu ocení možnost cashbacku v partnerských e-shopech a při cestování.

Stejně tak i v případě, že se kolem výplaty potýkáte s nedostatkem prostředků, může být využití Twista řešením. Pochválit lze pohodlí platební metody a šikovné funkce typu Split a Snap. Obě vychytávky mají praktické uplatnění, nic nestojí a rozhodně dávají smysl. Pokud je chcete vyzkoušet, můžete se zaregistrovat s počátečním bonusem 300 – 500 Kč, který Twisto rozdává.

Největší smysl má Twisto pro cestovatele. Musí si sice pořídit tarif Premium za 99 Kč měsíčně, dostanou však v ceně slušné cestovní pojištění pro celou rodinu platné po celém světě a výhodný směnný kurz. Ještě o něco lepší kurz nabídne konkurenční Revolut, který však nenabízí třeba funkci Snap a integraci s českými e-shopy, kterých neustále přibývá.

Slabou stránkou je zatím absence podpory Google Pay pro bezdrátové platby mobilními telefony. Jde o trend, který nelze přehlížet a platby mobilním telefonem by měla služba zprovoznit co nejdříve. Twistu v redakci fandíme a doufáme, že uspěje i za hranicemi, kam má letos namířeno. Jako první se dočkají země střední a východní Evropy. Konkrétně Polsko, Slovensko a Rumunsko.

  • Funkce aplikace - 85%
    85%
  • Kurzy a poplatky - 80%
    80%
  • Výběry z bankomatu - 70%
    70%
78%
11 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
František Placatka

Nebylo by špatné zmínit že twisto vyžaduje potvrzení příjmu od zaměstnavatele nebo kopii DP. Nevím jestli pro všechny žádosti nebo jen pro ty kteří na otázku „jaká částka uspokojí vaše měsíční potřeby“ odpověděli „50.000“.

Hezoun

Asi v tom bude hrát roli ta výše částky. Já dal 30 a žádné potvrzení jsem dávat nemusel. Ono je to logické – jistota umoření kreditních peněz.

Pedro

Pin považuji za důležitý bezpečnostní prvek platební karty, ten je u Twista pevně dán a v žádném případě jej neze změnit. Tak že v případě nutnosti musíte kartu vyhodit a zažádat o novou s přiděleným pinem.

Tania

Pokud jste občanem SR trvale žijícím v ČR s náležitě vyřízenými doklady, na Twisto nemáte nárok. Povolení k trvalému pobytu totiž nahrazuje občanský průkaz a tudíž bude Vaše žádost zamítnuta. Na stránkách tyto důležité informace chybí (případně nejsou snadno dohledatelné). Ve chvíli, kdy občanům SR nežijících v ČR účet umožněn… Číst více »

Martin Dvořák

Díky za tip a bonus. Těch pár stovek se hodí, chtěl jsem Twisto kvůli slevám u e-shopů a jsem nadšený :-).

Vladimír

Twisto- firma, která požaduje finanční částku za nedodané zboží od eshopu Poštovné zdarma a dovoluje si účtovat i nemalé poplatky z prodlení za neoprávněnou požadovanou platbu Domnívám se,že se jedná o nedovolené obohacování na úkor občana.

Helena B.

Pokud platí vy jim tak je vše OK. Ale pozor, pokud za současné krize se ruší divadelní představení placená jejich službou. Už víc jak měsíc z nich tahám peníze za zrušené vstupenky do divadla. Sama jsem si musela zjistit, že jim moje peníze vstupenkový portál dávno vracel a pak s… Číst více »

Jan Horák

Alternativou je mallpay.cz

Ada

Četl jsem na Twisto recenzi nabízejí k nové registraci i bonus.

Obrázek: Hoříš, má Oktávko: Proč, když hoří spalováky, podezírají Češi elektromobily?
Hoříš, má Oktávko: Proč, když hoří spalováky, podezírají Češi elektromobily?
Obrázek: Husité na obzoru? Ukázky ze hry a vše, co víme o Kingdom Come: Deliverance II
Husité na obzoru? Ukázky ze hry a vše, co víme o Kingdom Come: Deliverance II
Obrázek: Senzorická AI v praxi: Zachraňuje životy a řídí automobily. České firmy se jí ale bojí
Senzorická AI v praxi: Zachraňuje životy a řídí automobily. České firmy se jí ale bojí
Obrázek: Robot Atlas, který oslnil svět, odchází do důchodu. Nový Atlas je plně elektrický
Robot Atlas, který oslnil svět, odchází do důchodu. Nový Atlas je plně elektrický
Obrázek: Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat
Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat
Obrázek: Tesla v ČR otevřela své rychlonabíječky pro všechny elektromobily. Jak nabíjet na Superchargeru?
Tesla v ČR otevřela své rychlonabíječky pro všechny elektromobily. Jak nabíjet na Superchargeru?
Obrázek: Noční fotografie s vivo X100 Pro: Jak fotit v noci se smartphonem jako profík?
Noční fotografie s vivo X100 Pro: Jak fotit v noci se smartphonem jako profík?
Obrázek: Recenze robotického vysavače TESLA RoboStar iQ700 s laserovou navigací: Čistá domácnost bez námahy?
85%
Recenze robotického vysavače TESLA RoboStar iQ700 s laserovou navigací: Čistá domácnost bez námahy?