Matku odsouzenou na 17 let za vraždu miminka po roce a půl pustili z vězení

  17:30
Po více než roce a půl se dostala na svobodu jednatřicetiletá Jana F. z Plzně, která loni dostala 17 let vězení za vraždu svého novorozeného syna. Ten zemřel krátce poté, co byl nalezen v babyboxu. Žena uspěla s dovoláním u Nejvyššího soudu ČR. Soudci zatím nesdělili, proč byla propuštěna.

Janě F. z Plzně hrozil za vraždu novorozeněte až výjimečný trest. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Jana F. se k vraždě dítěte nikdy nepřiznala. Její propuštění z vězení potvrdil její advokát.

„Nejvyšší soud rozhodoval o dovolání, které jsme podali proti odsuzujícím rozsudkům Krajského soudu v Plzni a Vrchního soudu v Praze. Byl jsem informován, že bylo vyhověno našemu dovolání a klientka už byla propuštěna z výkonu trestu. Detaily rozhodnutí neznám,“ uvedl advokát Vít Zahálka.

Mluvčí Nejvyššího soudu ČR v Brně Petr Tomíček řekl, že se soudci případem z Plzně zabývali ve středu.

„Mohu potvrdit, že senát rozhodl. Víc sdělit nemůžeme. Ze zákona máme třicet dnů na vypracování odůvodnění, pak spis odešleme ke Krajskému soudu v Plzni,“ vysvětlil mluvčí nejvyššího soudu. Až pak plzeňský soud bude rozhodnutí rozesílat účastníkům.

Zatím tedy není jasné, k jakým závěrům Nejvyšší soud v případu zabitého miminka dospěl a proč byla žena propuštěna na svobodu.

Tragický případ začal 23. července 2017 časně ráno v koupelně bytu v Plzni, kde Jana F. porodila chlapce. „Použila proti němu hrubé násilí, a to na hlavičku,“ popsala v obžalobě státní zástupkyně. Podle znalců žena dítěti silně zmáčkla hlavičku.

Krátce po porodu ji v koupelně vyrušila její matka. Ta na žádost rodičky odvezla novorozence do babyboxu na Denisově nábřeží v Plzni. Záchranáři pak dítě převezli do nemocnice, kde druhý den zemřelo. Příčinou smrti bylo krvácení do mozku.

Jana F. u soudu tvrdila, že nic z toho, co je jí kladeno za vinu, neudělala. „Nemám žádnou teorii, jak se dítě mohlo zranit. Nevím, co se mohlo po cestě do babyboxu stát, když ho tam matka vezla. Nedokážu si představit, čím a jak by se ta zranění mohla stát,“ říkala.

Babička dítěte při výslechu uvedla, že jela opatrně a dítě jí neupadlo. Protože ale necelé tři hodiny po tomto dítěti se ve stejném babyboxu objevil ještě další odložený chlapec, advokát Zahálka argumentoval možnou záměnou novorozenců i verzí, že ke smrtelnému zranění chlapce mohlo dojít v době, kdy byl v péči zdravotníků.

Soudy v Plzni i odvolací soudy v Praze ale dospěly k závěru, že vinu za smrt chlapce nese Jana F.

Odvolací soud potvrdil sedmnáctiletý trest, který ženě vyměřili v Plzni. Advokát Zahálka opakovaně namítal, že závěry soudů jsou nesprávné, a podal v prospěch Jany F. dovolání jako mimořádný opravný prostředek. 

Za vraždu miminka dostala žena 17 let (13. dubna 2018)

13. dubna 2018

Autor: