Liberecký soudce Košek bude mít snížený plat, způsobil průtahy 40 svých případů

Soudce Okresního soudu v Liberci Martin Košek způsobil ve 40 případech, které má na starosti, průtahy v řádu mnoha desítek dní. K tomuto závěru ve čtvrtek došel kárný senát Nejvyššího správního soudu, který Koška potrestal desetiprocentním snížením platu po dobu půl roku. Na muže si stěžovala jeho nadřízená, která mu předloni ze stejného důvodu uložila výtku.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší správní soud v Brně (Ilustrační foto)

Nejvyšší správní soud v Brně (Ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

„Po odborné stránce je nepochybně kvalitním soudcem, který by ovšem měl být rychlejší,“ uvedl na Koškovu adresu předseda kárného senátu Karel Šimka.

Online rozsudek. Ministerstvo zavede databázi soudních rozhodnutí, na Slovensku funguje už šest let

Číst článek

Dodal, že liberecký soudce svou nedbalostí ohrozil důvěru ve spravedlivé rozhodování soudů. Osmačtyřicetiletý Košek se vyhlášení rozhodnutí nezúčastnil.

Průtahy se týkaly spisů z občanskoprávního úseku libereckého soudu a období od října 2017 do loňského roku. Šimka podotkl, že v Koškově případě „nešlo o žádnou dramatickou situaci“, jeho případ je prý pro kárná řízení se soudci typický a nikterak nevybočuje z průměru obdobných kárně projednávaných věcí.

Senát na jednu stranu zvažoval, že Košek je odborně hodnocen jako velmi zdatný a jeho rozhodnutí jako přesvědčivá. Na druhou stranu musel vzít do úvahy i to, že soudce má s rychlostí rozhodování potíže dlouhodobě. Už v roce 2013 dostal od soudu důtku.

Pražský žalobce Karabec čelí kárné žalobě. Vrchní státní zástupkyně Bradáčová žádá jeho odvolání

Číst článek

Kárnou žalobu na Koška podala předsedkyně libereckého okresního soudu Ivana Šoljaková loni v červenci. Vyčítala mu pochybení v 67 případech a požadovala pro něj roční snížení platu o pětinu.

Kárný senát pro něj podle Šimky vyjádření zvolil „sankci ne úplně bezvýznamnou, ale v dolní polovině zákonného rozpětí“.

Kárná řízení se běžně konají v brněnském sídle Nejvyššího správního soudu, kde se uskutečnilo dokazování i v Koškově případě. Vyhlášení čtvrtečního rozhodnutí se však netradičně konalo u Obvodního soudu pro Prahu 1, a to z praktických důvodů.

Nezaznamenala jsem, že by justice byla nějak ovlivněna, říká exministryně Válková k schůzkám Hradu se soudci

Číst článek

„V případech časově naléhavých svoláváme jednání výjimečně do Prahy, abychom to logisticky zjednodušili,“ vysvětlil už dříve Šimka. Pět ze šesti členů senátu je z hlavního města nebo z míst, která jsou výrazně blíže Praze než Brnu.

Soudce se dopustí kárného provinění, jestliže vlastní vinou poruší své soudcovské povinnosti nebo se chová tak, že naruší důstojnost soudcovské funkce či ohrozí důvěru v nezávislé, nestranné, odborné a spravedlivé rozhodování soudů.

Podle závažnosti provinění mu za to hrozí důtka, snížení platu, odvolání z postu předsedy senátu a nejpřísnější odvolání z funkce soudce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme