25.4.2024 | Svátek má Marek


KNIHA: Babické vraždy 1951

25.1.2019

Říkají vám něco jména Antonín Plichta, Ladislav Malý, Antonín Mityska nebo Václav Drbola? Ne? Přesto jejich osud budete do jisté míry znát, i když značně překroucený díky dvěma dílům seriálu 30 případů majora Zemana. Odhlédněme od komunistické propagandy, co se dělo v Babicích, se totiž můžeme dočíst v naučné literatuře, konkrétně v knize Babické vraždy 1951 autora Michala Stehlíka.

Babické vraždy 1951

Na začátku této recenze jsem vyjmenoval čtyři z hlavních aktérů tragédie, která se udála v létě roku 1951 v Babicích. Antonín Plichta byl sedlák a bývalý partyzán, který se chtěl zapojit i do odboje proti komunistům a jehož rodina to náležitě odnesla. On a jeho dva synové byli popraveni. Ladislav Malý byl prý agentem CIC, který zpronevěřil peníze a pak se vrátil na naše území, kde se zoufale snažil sehnat odbojáře, s jejichž pomocí by si to začal vyřizovat s komunisty. Antonín Mityska byl jedním z mladíků, který mu podlehl a stal se jedním z pachatelů babických vražd, konkrétně zabil v babické škole dva komunisty a dalšího zranil. A konečně babický kněz Václav Drbola, který přišel do styku s Malým a spol., poskytl jim úkryt a nakonec byl za toto popraven.

Výše uvedené aktéry jsem vybral z ilustračních důvodů, jelikož příběh babických vražd má aktéry velmi pestré. Autor, který je na něm mimochodem zainteresovaný i osobně (jeden z jeho předků byl v procesu také odsouzen), nejdříve čtenáře uvádí do místa, času a souvislostí. Potom už nechává neuvěřitelné osudy aktérů plynout. Odbojová skupina byla něco, co komunisté uvítali, mohli se totiž pustit do odpůrců kolektivizace a duchovenstva se vší zuřivostí. S trochou přehánění se dá říci, že kdo skupině kolem Malého jen trochu pomohl, skončil na popravišti. Několikaměsíční odbojová činnost, vedená amatérsky a bez skrupulí, vyústila ve vraždy místních komunistických funkcionářů v babické škole. Tedy v čin, který je znám veřejnosti hlavně ze zmíněného normalizačního seriálu, čili ohnutý pro potřeby propagandy.

Nyní máte díky Michalu Stehlíkovi šanci zjistit, jak to opravdu bylo. Červenec 1951 a události před ním přinesl několik procesů, jedenáct popravených, stovky nespravedlivě odsouzených a samozřejmě také tři oběti ve škole. Jeden dobrodruh, Ladislav Malý, dokázal strhnout mnoho mladých lidí, připravených bojovat proti komunismu, do víru událostí, ze kterého se nedalo se zdravou kůží dostat. Činnost odbojářů s sebou strhla nejrůznější více či méně aktivní pomocníky, kteří skončili v lepším případě na mnoho let v žaláři.

Autor vyvrací spekulace, že Ladislav Malý byl provokatérem StB. Nad tím, co tento člověk vyváděl, zůstává rozum stát a jenom silná touha jeho spolupracovníků a pomocníků vyřídit si účty s místními komunismy umožnila tak dlouhou akci plnou riskování, přehmatů, pohrávání si se zbraněmi a alkoholu udržet při životě. To, co se dělo v Babicích a okolí na jaře a v létě roku 1951, by nenapsal sebešikovnější spisovatel, čtenář se od knihy nebude moci odtrhnout a bude číst se zatajeným dechem, i když ví, jak to všechno dopadne.

Kniha nepotěší jenom milovníky napětí a přestřelek, ale i fandy literatury faktu jako takové. Je výborně ozdrojovaná, nabízí pohled na mnohé dokumenty a fotografie, autor si dal práci i se stručným chronologickým přehledem a medailonky aktérů na závěr. Já osobně jsem si ze čtení vzal i dost poznatků o práci StB, o tom, jak probíhaly tehdejší procesy. Stále mi zůstává rozum stát nad tím, že se v okolí Babic proháněla mnoho týdnů parta ozbrojených dobrodruhů, jejichž jedinou, ani poslední akcí nebylo to, co se stalo ve škole. Pokud se chcete ponořit do tragického sledu přestřelek, schovávaček a zmařených nadějí těch, kteří si mysleli, že budou moci dříve či později vystoupit proti režimu se zbraní v ruce, máte prostřednictvím této knihy jedinečnou šanci. Vyšetřete si cca sedm hodin a užijte si to.

Knihu k recenzi poskytl eshop Megaknihy.cz.

Převzato z Historieblog.cz se souhlasem autora.