Hlavní obsah

Vedení ČSSD chce zkrátit název na SD. Členům to vadí

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

ČSSD po sto čtyřiceti letech své existence by mohla změnit svůj název. Nově by se mohla jmenovat pouze Sociální demokracie (SD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

Tak to stojí v návrhu nových stanov, které má Právo k dispozici a které má schvalovat sjezd na počátku března. Právě takové úvahy ale některé členy strany rozdráždily. Ale jen v případě, že se ke znění již hotových stanov vůbec dostali.

Na rozdíl od jiných dokumentů totiž byly odeslány koncem minulého týdne z centra pouze krajským organizacím, na nichž je, jak s nimi naloží. Zda je rozešlou členům, anebo je nechají v šuplíku. Kromě toho stanovy jsou označovány jako „čistopis“, který s výraznými změnami nepočítá. „Je to opovrhování i ztráta pokory vůči 140leté historii strany a všem těm, kteří budovali její čest a slávu,“ řekl Právu jeden z významných členů strany.

Jméno neprozradil proto, že už tak je soc. dem. rozhádaná. Obdobný názor zastávají i další Právem oslovení straníci.

Jen bílý psík?

Preambule nových stanov přitom budí dojem navazování na dlouhé tradice. Odvolává se na následnictví Českoslovanské strany sociálně demokratické, Československé sociálně demokratické strany dělnické a právní nástupkyně Československé sociální demokracie.

„Odeslání dokumentu pouze na úroveň krajů je jen další důkaz toho, že se kluci rozhodli to pevně vzít do rukou a nenechají se nikým zdržovat,“ okomentoval situaci další člen soc. dem.

Foto: Profimedia.cz

Název SD některým připomíná zkratku Sicherheitsdienst, zpravodajské nacistické služby, které velel i Reinhard Heydrich.

Podle informací Práva ale jde o předem připravenou „hru na bílého psíka“. Vedení partaje spoléhá na to, že debata na sjezdu se strhne právě kolem změny názvu, a tím se rozmělní pozornost vůči dalším změnám. Jde třeba o zrušení skoro dvousetčlenného ústředního výkonného výboru, jenž je orgánem rozhodujícím mezi sjezdy, který nově nahradí mnohem méně početné předsednictvo (asi 60členné), nad nímž bude už jen politické grémium.

Kritiku a posměch současně ale vyvolává fakt, že na právě probíhajících krajských konferencích, předtím okresních, volí členové své zástupce právě do ÚVV, s jehož existencí se však už nepočítá.

Zatímco vedení strany tvrdí, že nové stanovy mají vést k zjednodušení a k modernizaci strany, kde bude, jak už Právo informovalo, zavedeno elektronické hlasování, někteří členové to vidí jinak. Zastánci rychlé změny současně argumentují tím, že dosavadní stanovy jsou příliš detailní, což často vedlo k protahováním řešení problémů a sporům kolem jejich dodržování.

Jen pro příklad: zatímco nyní jako jeden z důvodů ukončení členství ve straně bylo nezaplacení členských příspěvků do daného data, provinilec měl ještě šanci reagovat na písemnou výzvu své organizace a zaplatit. Nově členství nezaplacením příspěvku automaticky zanikne.

Nechvalná historie

„Je to další důkaz, že o straně se začíná rozhodovat shora, jde o ztrátu demokratických principů, další opovrhování názory členské základny,“ tvrdí odpůrci. Přiznávají, že sice demokratické rozhodování je delší a složitější, ale navržený postup může vést k dalšímu úbytku členů.

Někteří sociální demokraté navíc připomínají, že zkratku SD měla nechvalně proslulá Sicherheitsdienst, zpravodajská služba nacistické strany NSDAP a SS, kterou vedli takoví zločinci, jakými byli Reinhard Heydrich či Ernst Kaltenbrunner.

Reklama

Výběr článků

Načítám