Čas se do idolu let osmdesátých zakousnul vskutku nemilostně. Richard Dean Anderson, který jako seriálový akční hrdina MacGyver oslňoval svým mulletem (účes typický pro 80. a 90. léta, u nás »na Jágra«) fanynky, a v devadesátých letech si je získal vojenským sestřihem plukovníka O‘Neilla v seriálu Hvězdná brána, se bohužel změnil k nepoznání.

Nyní je z něj obtloustlý stařík se třemi bradami, jenž nadšení vzbuzuje maximálně ve fanoušcích výše zmiňovaného populárního sci-fi seriálu, táhne mu na sedmdesátku a nejčastěji je k vidění s nákupním vozíkem naplněným až po okraj nezdravým jídlem.

Americký herec, který začínal svou kariéru jako pouliční klaun, žonglér a mim, se na filmových plátnech sice nikdy neprosadil, ale v seriálech dříve platil za totální špičku. Začínal jako lékař v soap opeře General Hospital (tento seriál je často přirovnáván například k Chirurgům či Nemocnici Chicago Hope). Přes MacGyvera, několik špatných béčkových televizních filmů a cameu v jedné epizodě seriálu Simpsonovi se dostal až ke sci-fi pokračování neméně populárního filmu Hvězdná brána. Tam ale před ním „jeho“ roli ztvárnil sympaťák Kurt Russel (67).

S natáčením Hvězdné brány Anderson skončil v roce 2005 a z projektu, který bez něj dále pokračoval (a dokonce vzniklo několik navazujících seriálů), údajně odešel z rodinných důvodů. Přestože nikdy nebyl ženatý, roku 1998 se mu narodila dcera Wylie Quinn (20) a Anderson si údajně vyčítal, že s ní nemůže trávit více času. Přesto však na Hvězdnou bránu nezanevřel a je častým hostem mnoha zahraničních conů, tedy setkání příznivců sci-fi a fantasy. Ti si velice pochvalují, že je jejich idol, a to i když se vizuálně dost změnil, stále vtipný, pohotový a dokáže bavit celý sál svými historkami.

Mimochodem, milovníci MacGyvera byli jistě nadšení remakem tohoto kultovního seriálu televizí CBS. Hlavní roli v něm ztvárnil pohledný texaský herec Lucas Till (28), jenž hrál například ve filmech X-Men či Monster Truck. Příběh dvacetiletého mladíčka, který se ikonickým kutilem, co si vystačí s alobalem a lepicí páskou v boji proti celé armádě, musí teprve stát, neměl do začátku zrovna nejlepší prognózy. Záhy si však našel své diváky – a letos pokračuje již třetí sérií.

VIDEO: Připomeňte si legendární znělku seriálu MacGyver!

Fotogalerie
29 fotografií