Jak mnozí z vás ví, kromě mnoha jiných svých zálib a úchylek jsem i členem subkultury, která se označuje jako furry, furries. A pořádám i několik furry akcí, z nichž třetí ročník té menší, TechFurMeet, začne za dva týdny. Proč a jak spolu souvisí furries a páječky? Jaký je vztah mezi přerostlými plyšáky a Arduinem? Inu, to je dlouhý příběh.

Kdo jsou furries?

Jednoduchá otázka, složitá odpověď. Standardní definice je, že furries jsou lidé, kteří se nějakým způsobem cítí spjati se zvířaty. To je definice velmi vágní a široce pojatá, což odpovídá i složení toho, co se zpravidla označuje jako "furry komunita". Někteří furries se i v dospělosti ztotožňují s hrdiny animovaných filmů a seriálů. Jiní věc vnímají spíše duchovně a spirituálně v kontextu šamanismu a zvířecích totemů. Pro jiné je to součást erotického fetiše a podobně.

Znáte film Zootopia? Antropomorfní zvířata, která se chovají jako lidé? Napadlo vás, jak byste asi vy vypadali ve světě Zootopie? Jakého byste byli živočišného druhu? Gratuluji, to je první krok k vytvoření vaší "fursony", zvířecího avatara sebe sama

O mně je všeobecně známo, že "jsem kůň" a mnozí z čtenářů mne i někdy viděli v mém koňském fursuitu (kostýmu). Takových lidí je povícero a ztotožňují se s různými zvířecími druhy.

Skupinka fursuiterů

Na obrázku vidíte skupinku "fursuiterů", tedy lidí, kteří si vyrobili nebo nechali vyrobit kostým své zvířecí postavy. Všechny kostýmy na této fotografii pocházejí od mých kamarádů WMW66 Costumes. Ne každý furry má takový kostým, ale ti kdo ano jsou nejviditelnější součástí furry scény.

Jak jsme zviřátka naučili elektroniku

Furries se setkávají i v reálném světě. Dobrou příležitostí k tomu jsou "furry cony". Con je zkratka z "convention", setkání. Pokud jste někdy slyšeli o sci-fi/fantasy conech, jako je třeba Pragocon, Festival fantazie a podobně, tak jde o něco podobného, ale s mírně jiným tématem. Já se již devátým rokem podílím na organizaci mezinárodního furry conu jménem ZodiaCon.

Tento con má každý rok jiné téma a v roce 2016 byl tématem cyberpunk. A mne napadlo, že bychom mohli účastníkům ukázat, jak je to s tou elektronikou doopravdy. A s několika kamarády jsme připravili workshop úplných základů práce s Arduinem. Očekávali jsme, že ze zhruba 130 účastníků se na něj přihlásí 10-15, nějak to ukážeme a hotovo.

Na tento workshop se přihlásilo zhruba padesát lidí. Většina z nich o elektronice nic zásadního nevěděla, ale chtěli si něco vyzkoušet a něco nového se naučit. Jiní se zase o elektroniku dlouhodobě zajímali, tak proč by nepřišli, že ano.

Obrovsky pozitivní odezva nás nabudila a od té doby pořádáme akce dvě. V létě klasický furry con jménem ZodiaCon a v zimě specializovanou akci jménem TechFurMeet. Jejím obsahem jsou nejrůznější přednášky a workshopy týkající se různých technických aspektů. Jádrem programu jsou workshopy postavené kolem balíčku součástek, který si zájemci mohou za režijní cenu koupit a k dispozici jsou návody a přednášky, jak s těmito součástkami naložit.

V minulosti jsme stavěli elektronický zámek, hodiny synchronizované přes Internet, makro klávesnici použitelné pro kybernetické útoky a pro letošní rok máme připravený mimo jiné barevný dotykový displej a práci s ním.

Na TechFurMeetu je vítán každý se zájmem o elektroniku, kybernetiku, programování, počítačovou bezpečnost, 3D tisk, drony... Program je koncipován obvykle dosti široce, takže na své si přijdou jak úplní začátečníci, tak již pokročilejší uživatelé. Po většinu času jsme v jedné velké místnosti, každý má k dispozici vlastní celkem velký stůl, může se pochlubit svými projekty, najít třeba pomoc (mezi organizátory a účastníky jsou lidé s širokou škálou dovedností a znalostí). Účastníci jsou z celé Evropy a bývá jich mezi 30 a 50. Program je vedený částečně v češtině, částečně v angličtině dle zájmu posluchačů a osoby přednášejícího.

Ačkoliv se celá akce vyvinula z furry conu, dneska je to spíš bastlířská/makers akce. I když nebuďte překvapeni, když se vás registrační formulář zeptá na živočišný druh, když potkáte někoho s ocasem nebo zvířecíma ušima.

Pro řadu lidí je zajímavý formát akce, protože jde o celý víkend a ještě jeden den navíc. Letošní ročník se koná od 7. do 10. února (čtvrtek večer až neděle poledne). Máme pro sebe malý hotel poblíž Pardubic a obvykle jde o příjemný víkend strávený se spřízněnými dušemi. Pokud se chcete přihlásit, máme ještě volno a dokonce vám i odpustím v ceníku uvedený poplatek za pozdní registraci.

Další informace a možnost registrace najdete na www.techfurmeet.org