InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Malé jogurtové království v Makově

Jitka Čítková u automatu na makovské návsi.  , Autor: Libuše Kolářová a Ivo Bukač - Jižní Čechy Teď

Jitka Čítková u automatu na makovské návsi.     Autor: Libuše Kolářová a Ivo Bukač - Jižní Čechy Teď

MAKOV – Automaty na kávu nebo nápoje jsou běžným vybavením hal autobusových či vlakových nádraží. V hale autobusového nádraží v Táboře ale stojí i automat s jogurty. Patří farmě Čítek z Makova nedaleko Jistebnice, která tu pravidelně doplňuje nejen jogurty, ale i sýry. Velkou výhodou je, že hala je otevřená do večera a o víkendech, kdy obchody v okolí mají zavřeno.

 

Stejný automat provozují Čítkovi také u své minimlékárny na návsi v Makově. I tam jdou jogurty a sýry velmi dobře na odbyt. Jaroslav Čítek z Makova pracuje jako soukromý zemědělec od roku 1992. „Tehdy manželovi vrátili půdu po rodičích. Pracoval do té doby jako zootechnik v zemědělském družstvu a mohl začít hospodařit na vlastním. Byl nadšený," říká Jitka Čítková, která původně byla zaměstnaná jako prodavačka. Poté byla se čtyřmi dětmi postupně na mateřské dovolené, a tak samo sebou vyplynulo, že se po mateřské zapojila do rodinného hospodářství.

Čítkovi se zaměřují na výrobu mléka a rozhodli se pro chov klasického červenostrakatého skotu. Začínali s desítkou kusů a konvovým dojením - pro mléko si jezdila Madeta na makovskou náves. Později postavili v Makově kravín, kde je i s mladým dobytkem ustájeno na sto kusů. Vybavili kravín chladícím zařízením a vybudovali asfaltovou cestu, aby vozy z Madety mohly zajíždět až do areálu.

„Bohužel zemědělství chybí koncepce. Výkupní cena mléka se neustále mění. S Madetou jsme museli spolupráci ukončit, když už byla výkupní cena mléka jen pět korun za litr. To už nebylo k přežití, takže jsme přešli do mlékařského družstva, které sváží mléko do klatovské mlékárny. Výkupní cena se pohybuje kolem 8,30 až 8,40 korun za litr a to už je slušné," říká Jitka Čítková.

„Manžela vždycky hrozně lákala i výroba mléčných výrobků. Dělali jsme si jogurty doma pro rodinu, pak i pro známé, až jsme se rozhodli vybudovat vlastní minimlékárnu Je tu box na zrání jogurtů a chladící box," ukazuje Jitka Čítková a dodává: „Vyrábíme jogurt z vlastního mléka. Prodáváme ho jako bílý nebo s dvanácti příchutěmi – čokoládovou, meruňkovou, borůvkovou, jahodovou, višňovou, v létě je velký zájem o osvěžující citronovou příchuť, máme také rozinkový, malinový, broskvový, karamelový, lískooříškový nebo s vaječným koňakem."
Jogurty z Makova nejsou smetanové, ale ani nízkotučné. „Je to selský jogurt, který obsahuje kolem čtyř procent tuku. Nízkotučné jogurty neděláme, protože právě tuk dodává jogurtu lahodnou chuť," říká producentka makovských jogurtů.

Minimlékárna běží dvakrát týdně. „Vyrábím na objednávku pro konkrétní zákazníky, jezdí si třeba pro sto jogurtů i docela z daleka. Jedna paní třeba až z Plzně. Jogurt v chladnu vydrží, má trvanlivost čtrnáct dní. Jediná prodejna, do které dodáváme, je pekařství v Chyškách u Milevska. A samozřejmě zásobujeme naše prodejní automaty v Táboře a v Makově," vyjmenovává Jitka Čítková. „Manžel chtěl vždycky automat tady do Makova na náves, ale my jsme ho přemluvili, že na takové vesničce to nemá cenu. Čekalo nás ale překvapení. V létě se automat v Makově každý den vyprodá a obrátka zboží je tu větší než na autobusovém nádraží v Táboře."

V množném čísle dnes Jitka Čítková mluví i za děti. Ze dvou synů a dvou dcer tři absolvovali zemědělskou univerzitu v Praze a nejmladší dcera studuje zemědělský obor na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. A všichni pomáhají doma na farmě. „Manžel měl vizi, že starší dcera převezme mlékárnu, ale jí se víc líbí v kravíně a mlékárna zůstala mně. Teď dceru sice připraví o práci robot, ale nemusí ji to trápit, protože čeká miminko," svěřuje Jitka Čítková také něco ze zákulisí rodinné farmy.

Automaty, které Čítkovi provozují, mají deset pater, takzvaných slejdů, každé s osmnácti políčky. Po zaplacení do mincovníku a volbě zboží se otevře příslušné políčko a zákazník si odebere zaplacený výrobek. Celkem se do automatu vejde 180 produktů. Kromě jogurtů tvoří nabídku i čerstvé sýry. Ze sýrů je nejprodávanější ten s francouzskými bylinkami, s kořením Pan Sýr a Paní Sýrová nebo country. Z jogurtů vede lískooříškový.

V létě farma vyrábí mléčné výrobky ze 400 litrů mléka týdně, v zimě je to méně. „Děláme jogurty už pět let a nejvěrnějšími zákaznicemi jsou sestřičky z rehabilitačního oddělení táborské nemocnice. To jsou takové moje dobré duše," říká provozovatelka minimlékárny.

I když v Táboře na autobusovém nádraží trpí jogurtový automat občasnými útoky vandalů, Jitka Čítková na něj nedá dopustit. Jinak by prý musela za táborskými zákazníky na středeční trh a tolik kuráže nemá. „Moje kamarádka z Borotína provozuje kozí farmu. Ta se nebojí a na trh jezdí ráda. Já se stydím, to radši zůstanu doma v mlékárně," se smíchem dodává Jitka Čítková.

Diskuse k článku - 8 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Barbara Novobílská 

    Reagovat

     

    Dva roky okolo cedule jezdíme. Teprve teď jsme zastavili a zavolala jsem na telefon. Zvedla mi to příjemná paní a řekla že mají na návsi automat na mince. Už nikde jinde nekoupím mléko,sýry a jogurty. Přeji paní ať se daří a zásobují nás výbornými výrobky a držím palce. Více takových skvělých lidí.

    Vloženo 2.6.2020 21:23:23

  • Monika 

    Reagovat

     

    Jogurty i sýry od Čítků jsou naprosto výborné :) vůbec se to nedá srovnat s produkty, které koupíte v supermarketech.

    Vloženo 10.3.2020 09:22:38

  • User666 

    Reagovat

     

    Kdy obchody okolo mají zavřeno? Albert 6:30-20:00 a hned vedle večerka, která je na tom podobně.

    Vloženo 26.1.2019 18:11:39

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Na ten autobusák můžete zajít v neděli i v devět večer.

      Vloženo 27.1.2019 13:34:34

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      a má tak dobré zboží????

      Vloženo 30.1.2019 09:12:18

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        myslím albert

        Vloženo 30.1.2019 09:12:47

  • Mirek 

    Reagovat

     

    Dobrý den, prosím nevite kolik co stojí? Děkuji

    Vloženo 25.1.2019 16:39:13

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Klobouk dolu o tom jsem dosud nevěděl ale až pojedu přes Makov určitě se pro jogurty zastavim.At se Vám daří držím palce.

    Vloženo 25.1.2019 16:37:22

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace