Hlavní navigace

Garanci bezchybné migrace z Windows 7 na Windows 10 slíbil Microsoft

25. 1. 2019

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Softwarový gigant uklidňuje firmy, které mají obavu z migrace systémů na Windows 10 ze stále populárních Windows 7 – v Evropě představil garanční program Desktop App Assure (DAA).

DAA byl původně spuštěn už v říjnu minulého roku, ale v té době měl využití pouze pro oblasti Severní Ameriky. Podle Brana Andersona, ředitele skupiny Microsoft 365, bude však Desktop App Assure dostupný na všech trzích.

„Je nám jasné, že při zvažování přechodu na modernější systém je zajištění kompatibility aplikací to hlavní. Vykonali jsme hodně práce, abychom zajistili, že Windows 10 a Office 365 ProPlus budou nejkompatibilnějšími aktualizacemi vůbec.“

App Assure bude dostupný zákazníkům s předplatným Windows 10 nebo Microsoft 365. Služba je určena pro ty, co si zaplatí 150 nebo více licencí.

Záměrem App Assure je zajistit, aby aplikace, které fungují na starších verzích systému, bezproblémově běžely i na Windows 10. Pokud nějaký program přesto nebude fungovat, Microsoft slibuje, že jej zdarma opraví. To mimochodem platí nejen při přechodu z Windows 7 na Windows 10, ale také po aktualizaci na novější verzi Windows 10 ze starší.

„Na kompatibilitu aplikací myslí každá firma,“ věří Stephen Kleynhans, analytik v Gartner Research. „Proč? Zaprvé, zkušenosti: kdykoliv vyjde něco nového, lidé se zajímají, zda budou jejich oblíbené aplikace dále fungovat. A za druhé, je to ten nejsnáze rozpoznatelný problém při migraci systémů.“

App Assure je podle Kleynhanse skvělým krokem Microsoftu: obavy zákazníků prý skutečně může pomoci zmírnit nebo eliminovat.

Chytrost App Assure strategie se skrývá nejen v reálném omezení rizika, ale také snížení obav zákazníka – oprávněných či nikoliv. Podle Andersona je problém poněkud nafouknut: s většinou aplikací žádné problémy nejsou.

Tým, který za účelem správy Desktop App Assure vznikl, také prý nebude primárně takové aplikace opravovat, ale hlavně ujišťovat a ubezpečovat administrátory, že po aktualizaci nenastane žádný problém s kompatibilitou.

Anderson citoval statistiky firmy: Ze 7 000 případů, kdy někdo podporu Microsoftu požádal o zhodnocení funkčnosti aplikace na novém systému, vyžadovalo zásah firmy pouhých 49. Velmi nízký počet případů nekompatibility je prý dílem skvělé práce týmů zodpovědného za vývoj a správu Windows.

ICTrocenka

Podle analytika Kleynhanse navíc nebývají problémem samotné aplikace, nýbrž jejich kombinace. „Specifické aplikace jsou obvykle bezproblémové. Problematické jsou oproti tomu různé kombinace softwaru, které navzájem nedokáží správně komunikovat či běžet současně bez potíží.“

Konec běžné podpory pro Windows 7 je stanoven na 14. leden 2020, za pokračující dočasnou podporu budou muset firmy platit. Není pravděpodobné, že by datum odstavení rapidně stárnoucího systému bylo posunuté: OS letos oslaví 10. výročí.

Byl pro vás článek přínosný?