Hlavní obsah

Grilování Ťoka za D1 bylo zbytečné. Koalice a komunisté ho podrželi

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

I když Sněmovna v úterý večer grilovala ministra dopravy Dana Ťoka kvůli problémům na dálnici D1, k hlasování o navržených usneseních se dostala až v pátek ráno. Žádné stanovisko ale neprošlo, Ťoka podrželo jeho hnutí ANO, vládní ČSSD a komunisté. Opozice mluví o pohrdáním občany.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) ve Sněmovně.

Článek

Sněmovna hlasovala celkem o šesti usneseních, neprošlo ani jedno. Poslanci ANO, ČSSD a KSČM se většinou zdrželi, a podrželi tak Ťoka. Komunisté přitom ministra dopravy dlouhodobě kritizují. Na záznam hlasování se můžete podívat zde.

Lidovci, kteří mimořádný bod k D1 iniciovali, mluví o pohrdání českými občany. „Považuji to za velmi špatný signál k české veřejnosti. Poslanci ANO, ČSSD a KSČM dali jasně najevo, že jim nezáleží na zdraví občanů, kteří používají D1,“ zlobil se poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).

Zkritizoval, že vláda není ochotna přijmout za situaci na D1 odpovědnost. „Není ani ochotna přijmout nějaké opatření, nelze to nazvat jinak než pohrdáním občany ČR,“ dodal Kaňkovský.

„Až budete příště stát 14 hodin v koloně na dálnici, je to v pořádku. To je stanovisko vlády,“ přidal se šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

Ťok Novinkám v SMS zprávě napsal, že nepřijetí usnesení bere jako projev zdravého rozumu. „Celá ta kauza D1 byla zcela zbytečně zpolitizovaná, což bylo na návrzích zjevné,“ uvedl ministr.

Neprošlo ani zlevnění dálničních známek

Lidovci navrhovali, aby Sněmovna konstatovala, že ministerstvo i Ředitelství silnic a dálnic selhaly při zajištění průjezdnosti D1 v zimním období.

Neprošlo ani usnesení, ve kterém žádali vládu, aby zajistila takové kroky, které povedou k urychlenému obnovení plného provozu na opravovaném úseku.

ODS chtěla vyzvat ministra dopravy, aby na příští rok připravil zlevnění dálničních známek, které by odráželo nedostačující kvalitu a průjezdnost klíčové dopravní infrastruktury.

Neuspěli ani piráti s výzvou na premiéra Andreje Babiše (ANO), aby zpracoval nezávislý audit postupu Ředitelství silnic a dálnic při plánování, realizaci a supervizi zakázky na modernizaci zmíněného úseku dálnice.

Poslanci grilovali Ťoka přes tři hodiny v úterý večer. V diskuzi například zaznělo, že ministr dopravy na D1 „dlabal“. Ministr se hájil tím, že v žádném případě není pravda, že problémy na D1 začaly s jeho nástupem na ministerstvo.

Kalamitní sníh v prosinci nečekali

Doprava na D1 se zkomplikovala vloni v polovině prosince. Kolem 100. kilometru dálnici po dva dny blokovalo omezení u Humpolce, které podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už mělo být pryč a dálnice měla být normálně průjezdná. Na Vysočině hustě sněžilo, kamiony v omezení uvázly a místem jen těžko projížděly sypače.

Ministr dopravy Ťok tehdy pronesl, že nečekal, že 16. prosince přijde kalamitní sníh. Problém nastal i kvůli ukončení smlouvy s problematickou firmou, která rekonstrukci prováděla. Vysloužil si za to kritiku opozice i vtípky na sociálních sítích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám