Do Plzně přijede na baletní představení Chaplin syn slavného komika

  10:08
Eugen Chaplin, syn slavného komika Charlieho, přijede do Plzně. Začátkem února se na Nové scéně Divadla J. K. Tyla uskuteční jeho přednáška. Diváci si s ním popovídají před baletním představením Chaplin.

Eugen Chaplin, syn slavného komika Charlieho, přijede do Plzně zhlédnout balet o jeho otci. (16. 3. 2018) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Eugen Chaplin, syn slavného komika Charlieho Chaplina a herečky Oony O´Neillové se představí 5. února na Nové scéně Divadla J. K. Tyla v Plzni. 

Od 18 hodin se uskuteční jeho přednáška, která je součástí baletního představení Chaplin. Vstup na ni je možný pouze se vstupenkou na tuto inscenaci.

„Přednáška bude trvat zhruba 45 minut a během ní bude možné klást panu Chaplinovi i vlastní otázky. Po přestávce v 19 hodin začne představení a po jeho skončení bude připravena autogramiáda ve foyer Nové scény,“ informovala Monika Mašterová z oddělení propagace a marketingu Divadla J. K. Tyla.

Eugene Chaplin se narodil ve Švýcarsku roku 1953 jako páté dítě Oony O’Neillové a Charlieho Chaplina. Jako mistr zvuku spolupracoval při nahrávání alb se slavnými skupinami jako Rolling Stones a Queen či Davidem Bowiem.

Je režisérem dokumentárních filmů, mezi něž patří například Charlie Chaplin: Les annés suisses či hudební revue Smile, vyprávějící o životě Charlieho Chaplina skrze jeho hudební tvorbu.

Je také prezidentem Mezinárodního festivalu komediálních filmů ve Švýcarském Vevey.

Balet Chaplin měl v Plzni premiéru 17. března minulého roku. Životní příběh ikony filmové historie, komika, herce, režiséra a hudebního skladatele, mezi jehož nejznámější filmy patří Kid, Světla velkoměsta nebo Moderní doba, tak získal další zpracování. Tentokrát v podobě osobitého pojetí choreografa, režiséra i autora libreta Jiřího Pokorného.

„Myšlenka na balet o Chaplinovi zrála v mé hlavě delší dobu. Myslím si, že je to fenomén, který by neměl být známý jen díky svým groteskám, ale také díky svému životnímu příběhu a cestě, která vedla k jeho úspěchu,“ uvedl Pokorný před premiérou.

Inscenace není popisnou biografií, osudem slavného génia se inspiruje volně. Objeví se v ní však situace a postavy, které podle tvůrců Chaplina zasáhly. Nechybí například osudové setkání s tanečnicí a múzou Hetty Kelly.