»Čína začíná být drahá, textilní průmysl se může vracet do Liberce,« tvrdí Miroslav Brzezina

garment-vn12.jpg
Končíme, došijou si to v Evropě. Foto: www.nocndeal.com

V článku nového online deníku Liberecké zprávy hovoří Miroslav Brzezina, rektor TUL, o přesunu textilní produkce z Číny do jejích tradičních center v Evropě i o přílišné závislosti libereckého regionu na subdodávkách automobilovému průmyslu.

Podle Brzeziny je i kvůli hrozícímu brexitu nynější rozložení průmyslu na Liberecku krajně nevýhodné. Naprosto zde totiž dominují dodavatelé automobilek. „Koncentrace dodavatelů automobilovému průmyslu je u nás velmi kritická,“ míní rektor liberecké vysoké školy.

Subdodavatelů automobilovým obrům je v Liberci a okolí podle něj až moc. „Protože jakmile nastane oslabení trhu, což se čeká, přijde lavina, kterou pocítí většina podniků. Navíc jsou to subdodavatelé, což pro nás jako region také není výhodné. Finální výrobek pak prodává někdo jiný. U subdodávek velké koncerny srážejí cenu na strašně nízkou marži, takže to příliš výhodný byznys není. Ale zase ty fabriky zaměstnávají lidi. Každou krizi ovšem jako první odnesou automobilky a jejich dodavatelé. Nové auto je zkrátka zbytná záležitost,“ upozorňuje rektor.

Celý text čtěte na Libereckezpravy.cz.

Další články v rubrice

Natalie Pickova-2.jpg

Vyzrála nad špatnou pamětí a pokuty neplatí

S trochou nadsázky Natálie Picková přiznává, že čte všechno, co jí přijde pod ruku. Kromě časopisů a novin i letáky, pravidla nebo řády. Ale hlavně samozřejmě knihy. Ne nadarmo se tato milovnice potištěného papíru stala Čtenářkou roku 2024....

16. 4. 2024 | Události | 409

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 394