https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelene-povede-do-eurovoleb-stepanek-priority-predstavi-v-sobotu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelené povede do eurovoleb Štěpánek, priority představí v sobotu

25.1.2019 11:16 | PRAHA (ČTK)
Do eurovoleb povede Zelené jejich předseda a starosta Prahy 4 Petr Štěpánek.
Do eurovoleb povede Zelené jejich předseda a starosta Prahy 4 Petr Štěpánek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zelení
Lídři Strany zelených do květnových evropských voleb v sobotu představí priority Zelených na stranickém sjezdu v Ústí nad Labem. Do eurovoleb povede Zelené jejich předseda a starosta Prahy 4 Petr Štěpánek. Na další místa kandidátky schválila republiková rada Zelených místopředsedkyni Karolínu Žákovskou z Ústí nad Labem, Matouše Vencálka z Brna, Hanu Vackovou z Olomouce, Petra Kutílka z Prahy a místopředsedkyni Petru Jelínkovou z Prahy. Informoval o tom mluvčí strany Jan Perla.
 

S čím chtějí zelení do voleb jít, představí v Ústí během debaty o Zeleném manifestu, kterým se budou řídit evropští Zelení. Diskuse se zúčastní také místopředsedkyně německých Zelených Jarmila Schäferová.

Volby do EP se v Česku uskuteční 24. a 25. května. Výsledky budou známy 26. května pozdě večer, protože je nutné počkat se sčítáním na zavření volebních místností v celé EU. České strany si rozdělí 21 křesel. Teď mají po čtyřech europoslancích ANO a ČSSD, tři zástupce mají TOP 09, KDU-ČSL a KSČM, dva ODS a po jednom STAN a Svobodní.

Své lídry pro eurovolby zatím představilo pět stran. Všichni tito lídři už europoslanci jsou. ODS povede Jan Zahradil, ČSSD Pavel Poc, KSČM Kateřina Konečná, lidovce Pavel Svoboda a STAN Stanislav Polčák. ANO zatím o lídrovi nerozhodlo, jeho předseda Andrej Babiš preferuje europoslankyni Ditu Charanzovou.

Evropská strana zelených je celoevropská politická strana, která vznikla v roce 2004. Mezi hlavní priority patří environmentalismus, boj proti rasismu, rovné postavení žen, legalizace lehkých drog a prvky přímé demokracie. Evropská strana zelených je považována za levicovou stranu. Její součástí je i česká Strana zelených, ta se však doposud do Evropského parlamentu neprobojovala. Propadla i v předloňských sněmovních volbách.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RJ

Robert Jirman

25.1.2019 11:55
jsou bez šance jejich program a voliče přebrali Piráti, SZ ujel vlak
Odpovědět
mm

matka2deti matka2deti

25.1.2019 18:32
Máte pravdu. A je to veliká škoda. I Matěj Stropnický se raději dal k divadlu a není o nich slyšet.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist