Stát vyplatil Diag Human pět milionů korun. Firma Josefa Štávy žádá celkem desítky miliard

Napsal/a Robert Břešťan 25. ledna 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

Teze hned několika posledních ministrů zdravotnictví, že společnost Diag Human už od České republiky neuvidí ani korunu, již neplatí. Ministerstvo zdravotnictví vyplatilo podle zjištění HlídacíPes.org letos 23. ledna firmě Čechošvýcara Josefa Štávy přes 211 tisíc euro.

Suma, přesně 211 610 eur, je náhradou za náklady řízení za soudní líčení v Lucembursku z roku 2012. Ministerstvo zdravotnictví částku uhradilo až pod hrozbou exekuce a obstavení účtů.

Návrh na zahájení exekuce podal Diag Human obvodnímu soudu pro Prahu 2 letos 3. ledna.

„Ministerstvo zdravotnictví ČR uhradilo částku 211.609,89 EUR jako náklady řízení před lucemburským soudem prvního stupně. Proti soudnímu stanovení výše nákladů řízení podala ČR opravný prostředek, který byl soudem zamítnut a částka musela být uhrazena,” říká mluvčí MInisterstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Přijetí platby již potvrdil právní zástupce Diag Human Jan Kalvoda. „Platba již proběhla a peníze jsou na účtech Diag Human. Exekutor dostal instrukci k zpětvzetí exekučního návrhu,“ řekl Kalvoda na dotaz HlídacíPes.org.

Splatná je podle něj i další náhrada nákladů za jednání u lucemburského soudu druhého stupně a kasačního soudu.

Každý den o 1,3 milionu

Nyní vyplacená částka, v přepočtu přes pět milionů korun, je jen zlomkem celkové sumy, kterou Diag Human po České republice požaduje za překažený obchod s krevní plazmou z 90. let minulého století a na základě arbitrážního rozhodnutí z roku 2008.

Když trojice nových rozhodců, Petr Kužel, Milan Kindl a Jiří Schwarz, v přezkumné arbitráži v roce 2014 nárok na miliardy zamítla, prohlásil tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, že „rozhodnutí by mělo být definitivním koncem sporu s Diag Human“ a že „Česká republika už by této společnosti neměla dát ani korunu“.

Diag Human však přezkumné rozhodnutí neuznal a spor na základě takzvané Newyorské úmluvy přenesl do zahraničních jurisdikcí.

Z řady soudů (prohrál například v Británii či Nizozemí) uspěl až v Lucembursku. Verdikt, že nárok Diag Human je platný, vloni potvrdil i kasační soud, a výrok je tak pravomocný.

Aktuální částka, kterou Diag Human po státu v rámci zahraničních arbitráží požaduje, přesahuje 13,5 miliardy korun. Denně je navyšuje o úroky z prodlení ve výši 1,3 milionu korun.

Firma v Lucembursku nechala obstavit celkem 56 bankovních účtů vedených na Českou republiku, z nich by mohl požadované miliardy získat. Podle dřívějších vyjádření ministerstva zdravotnictví i tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky však na účtech žádné peníze českého státu nejsou.

Nová arbitráž – o 2,2 miliardy dolarů

Vloni zahájil Diag Human proti České republice i novou investiční arbitráž. „Arbitrážní žaloba byla podána na základě Dohody mezi Českou republikou a Švýcarskem o podpoře vzájemných investic,“ potvrdilo ministerstvo financí.

„Diag Human v žalobě neupřesnil požadovanou částku, ale uvedl, že se jedná o částku ne menší než jedna miliarda amerických dolarů,“ řekl pro Lidové noviny mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Podle informací HlídacíPes.org se však mezinárodní arbitráž v Londýně vede o výrazně větší sumu – celkem 2,2 miliardy dolarů; v přepočtu bezmála o 50 miliard korun.

Už dříve, v roce 2003, vyplatila Česká republika na základě prozatímního výsledku arbitráže 327 milionů korun.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)