Život dvou Brianů. Špína nandává špunty do uší a poslouchá hlukové giganty Lightning Bolt

24. leden 2019

Pokud by se měl sestavit žebříček těch nejhlasitějších kapel na světě, rozhodně by se noiserockové duo Lightning Bolt ucházelo o přední příčky. Kapela z Rhode Islandu, tvořená basákem Brianem Gibsonem a bubeníkem Brianem Chippendalem, se chystá koncem ledna po dlouhých jedenácti letech opět do Prahy a zároveň letos oslaví 25 let své existence. Což byla pro Špínu ideální příležitost se podívat na jejich minulost i současnost.

Lightning Bolt letos slaví stříbrnou svatbu na scéně, dali se dohromady v roce 1994 na Rhode Island School of Art, kde začínali ještě jako trio s Hishamem Bharoochou na kytaře. Během prvních dvou let se ovšem cesty Lightning Bolt a Hishama Bharoochy rozešly, Hisham si založil vlastní kapelu Black Dice a vydal se stezkou nekonečných eklektických experimentů, zatímco oba Briani se rozhodli objevovat především možnosti extrémního hluku. Inspirovaly je tenkrát kapely jako Neurosis, Unsane nebo godheadSilo, se kterými sdíleli rozdělení na basu a bicí.

Pouštěli jsme si ukázky napříč celou diskografií včetně nejnovější desky Fantasy Empire, která vyšla na Thrill Jockey a která bude pravděpodobně těžištěm letošního koncertu. Prostor ale musely dostat i projekty vzniklé mimo Lightning Bolt. Gibson totiž udělal zdařený soundtrack ke své počítačové hře Thumper, zatímco Chippendale hrál kromě svého sóla Black Pus například na desce Volta islandské zpěvačky Björk nebo se účastnil fascinujícího bubenického projektu zinscenovaného japonskou šílenou kapelou Boredoms.

A vzhledem k tomu, že s Lightning Bolt všechno začalo na umělecké škole, věnovali jsme se i Fort Thunder, alternativnímu kulturnímu centru, za jehož vznikem stáli Brian Chippendale a Matt Brinkman. Koncerty, výstavy a mnoho dalšího se ve Forth Thunder odehrávalo v letech 1995–2001. Na stejnojmenném místě se také odehrává Chippendalův avantgardní komiks Maggots. Jeho výtvarná a publikační činnost je totiž neméně zajímavá a nejde od kapely jen tak oddělit.

Jak s tím vším souvisí temný vlámský film Ex Drummer? Proč musela skončit Fort Thunder? Můžete na koncertě ohluchnout? O čem jsou Chippendalovy komiksy? A zaznělo vůbec 2 Moro Moro Land? Vše a ještě mnohem více se dozvíte ve Špíně o kapele Lightning Bolt!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.