Čtvrté Mouvo nabídne hvězdné přednášející i workshopy

Už jen měsíc zbývá do čtvrtého ročníku festivalu Mouvo, který na konci února pořádá oceňované pražské studio Oficina. Publiku v divadle Archa nabídne opět to nejlepší, co světová scéna motion designu nabízí. Vedle toho spouští také novou edukační platformu Mouvo Lab, která zastřešuje exkluzivní workshopy se zahraničními lektory.

„Vzdělávat se sám. Učit se navzájem. Vyučovat ostatní. Učit stroje a čerpat vědomosti od nich. A samozřejmě vyučovat pomocí motion designu a ještě mnohem víc. Vzdělání v pohybu nás žene dopředu,“ tak zní hlavní teze čtvrtého ročníku festivalu Mouvo.

Pro spoustu návštěvníků bude hlavním lákadlem proslulý kalifornský designer a ilustrátor Ash Thorp, který se věnuje tvorbě pro film a počítačové hry. Ať už se jedná o design titulkových sekvencí, vizuální koncepty nebo design interaktivních rozhraní. Kromě toho natáčí vlastní filmy inspirované komiksy a sci-fi tématikou. Mezi jeho poslední projekty patří práce pro snímky Blade Runner 2049 nebo Ghost in the Shell.

 

Podobně hvězdný status má vizuální umělec a výzkumník tureckého původu Memo Akten. V jeho tvorbě i akademickém bádání dominuje využití umělé inteligence a strojového učení, neuronových sítí, generativního obrazu, ale také světel a laserů, dronů, zvukových instalací a prvků performance. Vystavoval v řadě prestižních světových galerií a ve své práci často naráží na témata osobní svobody a dopadů nových technologií.

 

Jak využít motion design k popularizaci vědy a zábavnému vysvětlení jinak složitých jevů a procesů, představí studio Kurzgesagt. Tým z Mnichova už několik let pravidelně publikuje videa zaměřená na rozmanitá vědecká témata. Drží si neustále identický jednoduchý ilustrační styl a využívá potenciál animace pro efektivnější podání komplexních jevů. Jejich YouTube kanál odebírá už téměr 8 milion uživatelů a každý den získá okolo 25 tisíc nových zhlédnutí. Jedná se tak o nejsledovanější německý kanál a zároveň jeden z největších vědeckých kanálů na YouTube vůbec.

 

Důkazy, jak obstát v silné konkurenci jako samouk, mohou návštěvníci hledat v přednášce Iana Andersona, zakladatele legendárního britského studia The Designers Republic. Anderson sám design nikdy nestudoval, ale navrhoval obaly alb a plakáty pro kapely a kluby, které měl na starosti nebo v nich hrál. V 90. letech se v tvorbě The Designers Republic promítlo výrazné experimentování s počítačovou animací a motion designem. Nová média nabídla bohatý prostor pro výtvarné vyjádření, díky kterému získala poutavý estetický projev slavná závodní futuristická herní série Wipeout. Nebo také zakázky pro klienty jako MTV, VH1 a Coca Cola. Práce The Designers Republic patří do stálých sbírek muzeí MoMA nebo V&A.

Právě s legendou britského designu je spojená letošní festivalová novinka v podobě workshopů. Ian Anderson bude vést jednu ze dvou tématických dílen s limitovanou kapacitou účastníků. Jeho workshop bude trvat jeden a půl dne a zaměří se na hlavní principy a proces řešení problémů v grafickém designu. Účastníci uzavřené kreativní dílny získají možnost intenzivního kontaktu s jednou z největších osobností historie grafického designu a příležitost zdokonalit se pod vedením hvězdy světového formátu.

 

Druhý workshop povede Helge Maus, populární německý autor knih a tutoriálů známých pod značkou Pixeltrain. Jeho dílna technického charakteru se zaměří na efektivní využití velmi komplexního a žádáného grafického nástroje Houdini. Mausova popularita spočívá především v jeho lidském přístupu k výuce, a tak je tento workshop skvělým odrazovým můstkem pro kohokoli, kdo chce s Houdini začít a nebo se v něm zdokonalit a využít jej efektivněji.

„Vytvořili jsme Mouvo Lab jako vlastní edukační platformu pro zájemce o motion design. Na rozdíl od každoročního festivalu bude čtyřikrát do roka nabízet workshopy zaměřené na široké spektrum témat. Od softwarových znalostí po kreativní dílny,” vysvětlila Vlaďka Cimbálníková, producentka festivalu a studia Oficina.

 

Profily dalších vystupujících:

Federica Fragapane
Vizuální žurnalistika představuje jeden z klíčových pilířů moderního zpravodajství a způsob orientace v přehlcené sféře informací a obsahu. Oceňovaná italská designerka Federica Fragapane se zabývá informačním designem a vizualizacemi dat pro široké spektrum médií.

Illo
Turínské studio Illo zaožili Ilenia Notarangelo společně se svým partnerem Lucou Gonnellim. Jejich cit pro minimalistický hravý styl a zájem o technologie se odráží v celé studiové tvorbě pro klienty jako Airbnb, Spotify, Bloomberg, UEFA nebo automatizovaný systém Algo, který dokáže díky chytrému využití kódování samostatně vytvářet animace pro online média na základě získávání nových dat.

 

Nidia Dias
Portugalská designerka vystudovala motion design na švédské škole Hyper Island.Její pestrý a experimentální styl se vyznačuje velkým citem pro abstrakci a vizuální přitažlivost.

 

Stejně jako v předchozích ročnících festival skloubí přednášky elitních světových tvůrců a možnost získat kontakty, proniknout do oborové komunity a nebo třeba prohodit pár slov s vystupujícími. Páteční večer po skončení přednášek završí VIP party pro držitele Mouvo Lovers vstupenek. Sobotní dlouhý den pak vyvrcholí festivalovou afterparty.

Více informací, profily všech vystupujících a kompletní program najdete na webu www.mouvo.cz. Vedle toho si můžete také zakoupit originální kousek z limitované edice Mouvo produktů na store.mouvo.cz.

Partnery festivalu jsou HBO, Oficina, Cinema 4D, Wacom a Divadlo Archa.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.