Šumperk.info

zataženo zataženo, 4°C

Dnes je sobota 20.4 a svátek má Marcela

Aktuality:


Azahar představí vášnivé flamenco s vlivy latinskoamerické hudby

25. 1. 2019 v 12:35 - Propojení vášnivého flamenca s vlivy latinskoamerické či sefardské hudby se stalo inspirací pro flamenco-world music projekt AZAHAR s mezinárodním obsazením – na jednom pódiu klášterního kostela se v pondělí 4. února během zahajovacího koncertu festivalu Preludium Aloise Motýlasetkají uruguayský basista Andrés Ibarburu, izraelský perkusista Azar Abou a kytarista Petr Vít s dcerou Veronicou.

Jižní Ameriku v této formaci reprezentuje uruguayský basista, violoncellista a hudební producent Andrés Ibarburu. Člen kapely Sankuokai a tria Mora-Etchenique-Ibarburu je ve své vlasti rovněž autorem řady úspěšných CD. Během své hudební kariéry spolupracoval s umělci zvučných jmen jako Fito Páez, Hiram Law Bullock, Mino Cinélu či Luis Salinas. Významná byla také jeho spolupráce s ikonou uruguayské bossanovy Dianou Denoir. Po přestěhování do Prahy se stal Andrés Ibarburu vyhledávaným basistou na české jazzové scéně.

Petr Vít
je nejen aktivním hudebníkem ale také profesorem brněnské konzervatoře a uměleckým ředitelem festivalů Ibérica a Colores Flamencos. Za dlouholetou propagaci španělské kultury obdržel v roce 2014 od španělského krále Dona Juana Carlose I. Čestný kříž řádu za občanské zásluhy. Brněnský rodák a absolvent zdejší konzervatoře pokračoval ve studiu na pražské AMU, jež obohatil ročním stipendiem na vídeňské Hochschule für Musik a později uměleckou dráhou i osobním životem v Rakousku, Jižní Americe či Španělsku. Po úspěších v oblasti klasické kytary začal objevovat zcela jiný hudební svět a očarován flamenkem studoval tento styl přímo v centru dění, ve španělské Andalusii, kde získal stipendium španělského ministerstva kultury. Petr Vít prožil mnoho let v andaluské Granadě, která se stala de facto jeho druhým domovem. Zde také vyrůstala jeho dnes již šestnáctiletá dcera Veronica, reprezentující v programu nejmladší flamencovou generaci.

Všestranný umělec, izraelský perkusista Azar Abou studoval hru na perkuse na konzervatoři v Tel Avivu a malbu v Paříži. Díky svému širokému interpretačnímu záběru byl členem mnoha hudebních formací, stylově se pohybujících od tradiční arabské a indické hudby až po etno jazz a world music (Zuhur Yaffa - orchestr tradiční arabské hudby, Ansámbl arabsko - hebrejského divadla Jaffa, Trio Pushkin, Zaman Il salam, Ashira Band). V roce 2003 získal Azar Abou ocenění jako nejlepší sólista na prestižním „The Jerusalem Music Festival“.

Veronica Vítová-Roa
prožila pět let ve Španělsku a flamenkový tanec začala studovat u Amalie Rodriguez v Granadě, později u Carmen Alvarez a Virginie Delgado. Její učitelkou byla také dcera slavného tanečníka Manoleteho - Judea Maya. I přes své mládí již vystupovala Veronica na nejrůznějších festivalech: Brněnský podzim, festival Logos v Polsku, festival Epidaurus v Chorvatsku a další. Spolupracovala rovněž s Městským divadlem Brno v muzikálu Zorro. Její nadšení pro flamenco spolu s vrozeným jihoamerickým temperamentem je zajímavým příslibem do budoucnosti.

Vstupenky na tento koncert zakoupíte na www.dksumperk.cz a osobně v pokladně DK.

PROGRAM:

Petr Vít: GRANADINA

Tradicional/arr. Petr Vít: FARRUCA

Petr Vít: AZAHAR

Ariel Ramírez. ALFONSINA A MOŘE

Petr Vít: SAMBOSSA (Del mar al cielo)

Tradicional/arr. Petr Vít: SOLEÁ

Petr Vít: GUAJIRA

Luis Bonfá: MANHA DE CARNAVAL

Isaac Albéniz: ASTURIAS

Petr Vít: AL-ANDALUS

Petr Vít: RUMBA FLAMENCA

Petr Vít: TANGOS DE FEDERICO

Sefardský tradicionál/arr. Petr Vít: CUANDO EL REY NIMROD



Reklama


Reklama

Komerční sdělení

Šumperk.info na Facebooku

Přidejte se k nám na facebooku.

Reklama

Reklama