Nejlepší komiks vznikl o kuřimské kauze, hlavní ceny má scenárista a kreslíř Mašek

ČTK Kultura ČTK, Kultura
25. 1. 2019 13:55
Cenu České akademie komiksu včera získala kniha o kuřimské kauze nazvaná Svatá Barbora. Na cenách zvaných Muriel zvítězila také v kategorii Nejlepší kresba. Autory vítězné publikace jsou scénárista Vojtěch Mašek s kreslířem Markem Pokorným a spisovatelem Markem Šindelkou.
Nejvíce cen Muriel získal dvaačtyřicetiletý scenárista a kreslíř Vojtěch Mašek.
Nejvíce cen Muriel získal dvaačtyřicetiletý scenárista a kreslíř Vojtěch Mašek. | Foto: Jakub Hněvkovský

V kategoriích Nejlepší komiksová kniha a Nejlepší scénář uspěl grafický horor Sestry Dietlovy rovněž od Vojtěcha Maška. Tuto knihu, odehrávající se v 90. letech minulého století a líčící příběh obludné závislosti, týdeník Respekt označil za "detektivně-okultní vyprávění o obětech genetických pokusů padesátých let".

Dle porotců se jedná o "mnohovrstevnatý horor české malosti". Autor prý vytáhl další kostlivce ze skříně československých dějin a přivedl je zpět do současnosti, mistrně také propojil civilní situace s fantaskními náladami a prvky.

Výsledky 12. ročníku komiksových cen Muriel včera večer v pražském Biu Oko vyhlásila Česká akademie komiksu.

Dvaačtyřicetiletý scenárista a kreslíř Mašek tak za trojici komiksů, na nichž se podílel, posbíral nejvíce cen v hlavních kategoriích Nejlepší komiksová kniha, Nejlepší kresba a Nejlepší scénář.

Tvůrci vítězné Svaté Barbory se inspirovali kauzou, na jejímž počátku před deseti lety stál náhodně odhalený případ týrání dvou chlapců. V něm figurovala mimo jiné třicetiletá žena Barbora Škrlová, vydávající se za dívku Annu a následně za podobně starého chlapce Adama.

Šest let pak autoři Marek Šindelka, Vojtěch Mašek a Marek Pokorný pracovali na knize, kterou kritici označují třeba jako thriller o hledání pravdy a publikaci vyzdvihují nad ostatní aktuální českou komiksovou tvorbu. "Komiks Svatá Barbora má obrovský, v české tvorbě nevídaný vypravěčský i stylistický rozmach," napsalo v recenzi Aktuálně.cz, podle nějž komiks díky výtvarnému přístupu připomíná film a inspiruje se tím nejlepším z americké nezávislé tvorby. "Svatá Barbora patří k tomu vůbec nejambicióznějšímu a nejpovedenějšímu, co v moderním českém komiksu vzniklo," konstatovalo Aktuálně.cz.

Nejlepším krátkým komiksem bylo včera na cenách Muriel vyhlášeno dílo Uprchlíci Marka Rubece, zpracovávající téma migrační krize v krátkém snovém příběhu beze slov.

V kategorii Nejlepší strip ocenění získal komiks Pas faux pas Jana Pomykače.

Vítězem nové kategorie Komiks pro děti se stala sbírka detektivních komiksů Honzy Smolíka Inspektor Hopkins.

Za dlouholetou činnost v oblasti komiksu byl oceněn výtvarník Jiří Petráček.
Za dlouholetou činnost v oblasti komiksu byl oceněn výtvarník Jiří Petráček. | Foto: Jakub Hněvkovský

Nová je také kategorie Cena Magnesia pro nejlepší studentský komiks, kde zvítězil kolektivní projekt Šmelhaus.

Za dlouholetou činnost v oblasti komiksu byl do Síně slávy uveden výtvarník Jiří Petráček. V komiksu debutoval počátkem 70. let minulého století, o dekádu později pravidelně spolupracoval s mládežnickými periodiky. "Bez nadsázky jde o žijící legendu ilustrace a komiksové tvorby pro mládež," konstatovali porotci.

Za přínos českému komiksu získali cenu Pavel Kořínek, který je zároveň předsedou udílející České akademie komiksu, a Lucie Kořínková za publikaci Punťa: Zapomenutý hrdina českého komiksu (1934-1942). Ta přibližuje polozapomenutý fenomén psíka, který vedle Rychlých šípů patřil k nejoblíbenějším hrdinům českého meziválečného komiksu. Jedná se o výbor z více než 500 punťovských komiksů doplněný 14 původními studiemi.

"Autoři publikace Pavel a Lucie Kořínkovi s badatelskou pečlivostí rozebrali spousty detailů ze světa Punti, od podoby přidružených produktů a reklam po to, jak se příběhy měnily se střídáním scenáristek," napsalo o knize Aktuálně.cz.

Včerejší galavečer moderovaly Ester Geislerová a Johana Ožvold.
Včerejší galavečer moderovaly Ester Geislerová a Johana Ožvold. | Foto: Jakub Hněvkovský

Česká akademie komiksu byla založena loni především s cílem lépe propagovat a prezentovat ceny Muriel. V minulosti byly udíleny při festivalech Komiksfest a Koma. Zakládajícími členy České akademie komiksu bylo 33 výtvarníků, scenáristů, teoretiků, publicistů, nakladatelů i překladatelů, kteří se komiksu soustavně věnují.

Momentálně má akademie téměř dvojnásobek členů, předsedá jí včera oceněný literární a komiksový historik Pavel Kořínek.

Ceny Muriel jsou pod tímto názvem udělovány od roku 2007, nejlepší české komiksy však byly vyhlašovány již od roku 2003. V minulosti se držiteli cen pojmenovaných podle legendární postavy komiksu Káji Saudka stali Branko Jelinek nebo Lucie Lomová.

Rozhovor se scenáristou komiksu Svatá Barbora Markem Šindelkou

Ten komiks je o tom, jak blízko k šílenství my všichni za určitých okolností máme, tvrdí Marek Šindelka, scénárista knihy Svatá Barbora. | Video: Emma Smetana

 

Vítězové cen Muriel za rok 2018 a podzim 2017

Cena České akademie komiksu
Vojtěch Mašek, Marek Šindelka, Marek Pokorný: Svatá Barbora (Lipnik)

Síň slávy
Jiří Petráček


Nejlepší komiksová kniha
Vojtěch Mašek: Sestry Dietlovy (Lipnik)

Nejlepší krátký komiks
Marek Rubec za Uprchlíci (Aargh! 17)

Nejlepší strip
Jan Pomykač: Pas faux pas (Komiksarium.cz)

Nejlepší kresba
Marek Pokorný: Svatá Barbora (Lipnik)


Nejlepší scénář
Vojtěch Mašek: Sestry Dietlovy (Lipnik)

Přínos českému komiksu
Pavel Kořínek, Lucie Kořínková: Punťa: Zapomenutý hrdina českého komiksu (1934-1942) (Akropolis)

Cena Magnesia za nejlepší studentský komiks
Kolektiv autorů: Šmelhaus (VŠUP)

Nejlepší komiks pro děti
Honza Smolík: Inspektor Hopkins zasahuje (Pikola)

Nejlepší překladový komiks
Charles Burns: Naposled (Trystero)

Nejlepší překlad
Michala Marková za Pečeme s Kafkou od Toma Gaulda (Plus)

 

Právě se děje

Další zprávy