V Pardubicích zbourají přes 100 let starou budovu bývalé chirurgie. Demolice omezí dopravu

Těžká technika v pátek začíná demolovat bývalý pavilon dětské chirurgie v pardubické nemocnici. O víkendu by víc než 100 let stará budova měla zmizet úplně. Uvolní tak místo pro výstavbu nového urgentního příjmu za asi jednu miliardu korun.

Pardubice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budovu dětské chirurgie postavili v roce 1902. Většina dětí z Pardubic ji dobře zná

Budovu dětské chirurgie postavili v roce 1902. Většina dětí z Pardubic ji dobře zná | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Hlavní část bouracích prací je podle hejtmanství plánovaná na sobotu a neděli. Sutiny nejstaršího pavilonu s číslem 1 pak budou v příštím týdnu nákladní auta odvážet pryč. Vozy budou projíždět hlavní branou nemocnice.

S komplikacemi tak musejí počítat pacienti i návštěvy. Příjezdové cesty a chodníky v sousedství demolované stavby budou zavřené a některé nemocniční pavilony budou přístupné z jiných stran, než jsou lidé zvyklí.

Vozovka mezi budovami 1 a 15 je uzavřena a od pátku není možné projít mezi budovami 1 a onkologií číslo 30. Toto omezení potrvá do 4. února.

Do tří minut u letadla. Hasiči z Letiště Pardubice mají novou stanici i armádní speciální vůz

Číst článek

Pavilon onkologie bude přístupný po chodníku od Multioborového pavilonu číslo 17. K příjezdu či příchodu k němu je již možné využít komunikaci mezi budovami informací a radiodiagnostickým oddělením číslo 14, která byla uzavřena kvůli přístavbě pro novou magnetickou rezonanci. Tato cesta je již průjezdná i průchozí.

Na místě zbourané budovy nechá hejtmanství postavit urgentní příjem. Sedmipodlažní objekt soustředí chirurgickou, interní a neurologickou akutní péči. Dosud záchranná služba vozí pacienty na 11 příjmových míst.

V budově by také měla vzniknout nová centrální sterilizace, jedenáct operačních sálů, oddělení ARO, JIP a standardní oddělení chirurgických oborů. Pavilon má být hotov nejspíše v roce 2022, náklady se odhadují na zhruba miliardu korun.

Ondřej Wolf, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme