3. týden těhotenství

Tehotenstvi tyden po tydnu

Vítěz doputoval zdárně do svého cíle a spermie splynula s vajíčkem. Malý zázrak přírody může začít. Početí by se dalo rozškatulkovat na tři fáze: ovulace, oplození a uhnízdění. Jakmile proběhnou úspěšně všechny tři fáze, těhotenství může pokračovat.

Na konci třetího týdne měří embryo zhruba půl milimetru a na ultrazvuku je již patrné. Některé ženy ještě stále nemusí mít absolutně žádné tušení o tom, že jsou z nich již budoucí maminky. Pravdou je, že příznaky má každá žena jiné, a proto mohou některé pociťovat nevolnost a únavu. V průběhu čtvrtého týdne se může dokonce objevit implantační krvácení, které mnoho maminek vyděsí. Toto drobné krvácení či špinění způsobuje uhnizďování blastocysty v silně prokrvené děložní sliznici.

Nejdůležitější období pro vývoj plodu

Přestože si žena není zcela jistá, zda je těhotná, měla by se jako těhotná chovat, protože jde o důležité období. První trimestr je z pohledu správného vývoje plodu velmi důležitou částí těhotenství. Vystříhat byste se měli kofeinu, nikotinu i alkoholu. Máte zdání, že to opakujeme neustále dokola, již od prvního týdne? Tak to není zdání, ale krutá realita, která se podepíše na dalším vývoji těhotenství i zdraví miminka. Užíváte-li nějaké léky, poraďte se o jejich vhodnosti s lékařem. Jestliže jste ještě stále nenasadila kyselinu listovou, pak máte nejvyšší čas.

Změny začínají startovat

Koncem třetího týdne už by mělo být vajíčko pevně uhnízděné v děložní sliznici a početí takto dovršeno. Oplodnění se tedy zdařilo a vám se za 9 měsíců narodí miminko. Mnoho maminek však stále nemá tušení a tak se o tuto radost zatím nemohou dělit s ostatními členy rodiny. Pravděpodobně bez větších komplikací máte tři týdny za sebou a ani jste to pořádně nepostřehly. Zato od teď začnou pomalu přicházet změny. Ve třetím týdnu těhotenství se oplodněné vajíčko skládá celkem z 64 buněk nesoucí název morula. Nese celkovou genetickou informaci o barvě očí, vlasů a pohlaví. Postupně můžete začít očekávat první těhotenské příznaky: únava, nevolnost, citlivý čich, bolest hlavy, citlivá prsa, tmavší prsní dvorce, zvýšený výtok, citlivost čichu i chutí, lítostivost, přecitlivělost a plačtivost. Začne se vám pomalu měnit tělo i psychika.

Podívejte se na další týdny těhotenství

01.02.03.04.05.06.07.08.09.10.11.12.13.14.15.16.17.18.19.20.21.
22.23.24.25.26.27.28.29.30.31.32.33.34.35.36.37.38.39.40.41.42.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2. týden těhotenství

Separační úzkost