JenTop10.cz

Žebříčky a zajímavosti

10 nejstarších stále fungujících aerolinek

Letecká doprava se v posledních desetiletích stala masovou záležitostí a připadá nám úplně samozřejmá. Historie prvních aerolinek se začala psát ještě před první světovou válkou, ale žádná z nich do dnešních dní bohužel nevydržela. Ale i tak ty nejstarší letecké společnosti přepravují klienty téměř jedno století a z českého pohledu je určitě zajímavé, že mezi ty značky s nejdelší tradicí se řadí i České aerolinie.

10. místo: Iberia, v provozu od 28. června 1927


Desítku těch nejstarších a stále fungujících aerolinek nám otevírá španělská společnost Iberia. Sídlo v Madridu, skoro devadesát destinací, flotila s hned 85 letadly. Do začátků společnosti investovala hlavně německá Lufthansa, dnes létá Iberia hlavně s Airbusy.

Společně s British Airways patří do skupiny International Airlines Group. Do Madridu můžete letět i z Prahy, Iberia jinak létá do Afriky, Asie, ale i obou Amerik. Meziroční příjmy přesahují čtyři a půl miliardy eur, zaměstnává na osmnáct tisíc lidí.

9. místo: Air Serbia, v provozu od 17. června 1927


Při založení nesly tyto aerolinie jméno Aeroput, později JAT (Jugoslovenski aerotransport). Air Serbia je název platný až od roku 2013. Jednadvacet strojů létajících do více než čtyřiceti destinací, sídlo v Bělehradě a dodnes státní firma (51 % akcií drží srbský stát). Nova krila Evrope, slogan společnosti určitě nemusíme překládat.

Více než dva tisíce zaměstnanců, příjmy ve výši necelých tří set milionů eur. Každoročně se s touto společností proletí přes dva a půl milionu lidí. Flotilu tvoří zejména Airbusy a ATR, letadla jsou opatřena srbskou národní trikolorou a nesou jména Nikoly Tesly, Novaka Djokoviče nebo Dejana Stankoviče.