Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Očima odborníka: Tři výzvy zdravotního pojištění

Zdraví

  5:44
Zdravotnictví v České republice je nepochybně na vysoké úrovni – z hlediska celkové kvality a dostupnosti poskytované péče, vybavení moderními technologiemi, dostupnosti léčiv a v neposlední řadě kvality profesionálů – lékařů, sester, terapeutů i dalších pracovníků. V řadě případů je srovnatelné se západoevropským standardem, v některých i výrazně nad ním.

Úraz (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Problémem však je, že existuje dost výrazná variabilita mezi jednotlivými zařízeními případně regiony – nelze tedy říci, že by v rámci celého systému byla zaručena stejná šance na stejně kvalitní péči bez ohledu na to, kam se pacient s problémem dostaví, který je den v týdnu či zda přichází v pracovní, či mimopracovní době. Aktuálními výzvami v českém zdravotnictví jsou podle mého názoru následující tři věci.

Zaprvé – absence efektivní spoluúčasti pacientů při úhradě zdravotní péče – neúměrný věcný rozsah zdravotního pojištění vede logicky k nadužívání a zneužívání péče ze strany pacientů, což také zbytečné odčerpává prostředky, které by se mohly využít účelněji, například ke zkrácení čekacích dob na nákladnou péči.

Co vám zaplatí zdravotní pojišťovna a jak vybrat nejlepší?

Dalším důsledkem absence spoluúčasti je nízké čerpání preventivní péče ze strany pacientů, kteří se „nebojí“ onemocnět.

Zadruhé – nedostatečný důraz kladený plátci (zdravotními pojišťovnami) na řízení kvality a bezpečí. Řada evropských států bonifikuje při úhradě zdravotních služeb ta zařízení, která mají lepší měřitelné parametry zdravotní péče nebo která systematicky zavádějí procesy zvyšující kvalitu a bezpečí ověřené externí certifikací či akreditací. Kvalita poskytované péče by měla být podle mého názoru zásadním prvkem zvažovaným při obnovování smluv se zdravotnickými zařízeními.

Zatřetí – struktura zdravotnických zařízení, která neodpovídá potřebám pacientské populace, a to zejména v akutní nemocniční péči. Je na zvážení restrukturalizace tak, aby na jedné straně byla specializovaná a vysoce specializovaná péče koncentrovaná do komplexních nemocnic regionálního typu a na druhé straně došlo k přeměně malých akutních nemocnic v zařízení rehabilitační, dlouhodobé a následné péče. Moderní medicína třetího tisíciletí takovou strukturu logicky vyžaduje, protože umožní vysoké využití nákladných technologií a zajistí dostatečnou odbornou praxi specializovaným pracovníkům. Zároveň ale naplní potřeby následné péče (lůžkové i ambulantní) pro majoritu našich pacientů, kterými jsou senioři trpící onemocněními dlouhodobého charakteru.

Autor: